Vesti Poljoprivreda

Suša prepolovila prinose krompira u užičkom kraju: Povrtari smanjili površine pod krtolom

Užice- Nestabilna proizvodnja, neizvesni plasman , nedostatak radne snage u brdsko planinskom području doprineli su da mnogi proizvodjači krompira ove godine smanje površine pod ovom povrtarskom kulturom.

Sve je manje onih koji se odlučuju da nastave proizvodnju krompira jer u brdsko planinskim krajevima kakvo je podneblje užičkog kraja  jer je  evidentniji nedostatak radne snage, radno aktivnih članova porodice. Donekle imaju neku mehanizaciju koja im olakšava proizvodnju, ali je hrabro i istrajno u njoj ostati nakon prošle godine koju je pratila niska cena, i ove , gde je  prepolovljen rod, kaže za Agropress Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja PSSS Užice.

„  Nakon loše godine  kakva je bila prošla,  mnogi su ušli u novi ciklus proizvodnje i nadaju se da će pokriti gubitke  i ispoštovati  stalne kupce i stoga održavaju proizvodnju , iako je profitabilnost pod velikim znakom pitanja“, dodaje Gavrilović .

Proizvodjači krompira užičkog kraja u nepovoljnoj su situaciji, prvenstveno iz razloga što je to suvo ratarenje, nema navodnjavanja i većina njih svoju proizvodnju obavlja u brdsko planinskim krajevima gde je proizvodnja oslonjena na padavine. Ukoliko padavine izostanu u vreme klicanja, klijanja ili formiranja krtole, smanjuje se broj zametaka i samim tim umanjen je rod. Krompir je ove godine  ozbiljno pretpeo sušu i do cvetanja je bilo vrlo malo padavina što se itekako odrazilo na prinos.

„ Proizvodjači će se snaći, krompir ove godine ima cenu, ali je u odnosu na prošlu, prinos i kvalitet znatno manji  nego što se očekivalo. Sa druge strane , desila se jedna nepovoljna situacija što se tiče proklijavanja krompira koji je već zametnut što dodatno iscrpljuje krompir pa je preporučivano da se momentalno obavi vadjenje krompira da bi se pojava odmah presekla jer se brzo smežura i nije predvidjen za tržište“, kaže Gavrilović za Agropress.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!