Vesti

Sve više požeških poljoprivrednika koristi subvencije

Foto:RTV

Požega – Na teritorije opštine Požega, iz godine u godinu sve je više registrovanih poljoprivrednih domaćinstava,
a najrazvijenije grane su stočarstvo i voćarstvo.
Referent za poljoprivredu u Opštinskoj upravi, Radojica Burlić, za Glas zapadne Srbije kaže da se od 2015. godine izdvajaju sve veća sredstava za lokalne poljoprivrednike.
„Trenutno imamo 4.170 registrovanih gazdinstava. Svake godine donosimo program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, gde kroz taj program jedan deo plasiramo za naše poljoprivrednike sa različitim vrstama pomoći, tako da se trudimo da ravnomerno rasporedimo na sve oblasti voćarstvo, ratarstvo i povrtarstvo, da bi svako od njih imao jednak udeo u tim subvencijama”, kaže Burlić.

Referent za poljoprivredu opštine Požega, Foto: Agropress, GZS

On ističe da je budžet opštine Požega za poljoprivredu 2015. godine iznosio nešto preko dva miliona dinara, a već 2017. i 2018. godine to je bilo blizu 12, dok se za 2019. planiraju sredstva od 15 miliona dinara.
„Poslednjih godina subvencionišemo podsticanje višegodišnjih zasada šljiva, jabuka, krušaka, a po prvi put smo subvencionisali kupovinu sadnica oraha i leske, zatim nabavku sitne mehanizacije za obradu zemljišta, a prošle godine subvencionisana je i pčelarska organizacija za nabavku košnica i pčelinjih društava. Ne zaobilazimo ni subvencije za sisteme za navodnjavanje, pumpe, protivgradne mreže. U početku je intersovanje bilo malo, ali su poljoprivrednici shvatili da želimo da im pomognemo i sada se više prijavljuju”, izjavio je Burlić .

GZS, Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!