Vesti Poljoprivreda

Svet hoće prerađeno srpsko voće

Foto: GZS

Užice – Organska proizvodnja je svetski trend, prirodni produkti lakše nalaze put do kupaca u svetu.

Voće iz nezagađenih područja Srbije (malina posebno) odavno je na ceni, s tim što se odnedavno svetskom tržištu nude i naši voćni proizvodi višeg nivoa prerade, ne samo plodovi, donosi Politika u štampanom izdanju.

Tako zaživljava ono što kod nas odavno predlažu kao način da se bolje prihoduje, da unosna delatnost lakše podnese povremene poremećaje cene voća u izvozu.
Ovo je pokazao i upravo završeni svetski sajam organske hrane ’’Biofah’’, koji se tradicionalno održava u nemačkog gradu Nirnbergu. Trajao je od 17. do 20. ovog meseca, a prvi put je (zbog pandemije) organizovan u digitalnom formatu. Preko interneta, sa digitalnim štandovima punim raznovrsnih produkata od oko 3.000 izlagača organske hrane iz 130 država. Sve kao u pravoj hali, a virtuelno. Uz mnoštvo posetilaca tog digitalnog sajma (kažu preko 100.000), koji su i za ovakvo praćenje morali da kupe ulaznice.

Upriličen je nastup srpskih proizvođača organske hrane na ovom prestižnom skupu, koji je ne samo izložba organskog sektora nego i mesto trgovine i poslovanja. Predstavljeni su izvozni aduti devet naših firmi na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku švajcarskog programa ’’SIPPO’’. Bilo je gotovih organskih proizvoda zanimljivih stranim tržištima. Takav je imala užička firma za otkup i preradu voća ’’Master fud’’, čije ovde predstavljene organske džemove od maline i još četiri vrste voća već probaju u Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama. Prvi put su ih videli prošle godine u Nirnbergu i potom redovno naručivali.

-Prikazali smo i na ovom sajmu izvozne proizvode naše firme: organske džemove i zamrznuto voće. Bilo je interesovanja, ’’Master fud’’ je tu imao dvadesetak poslovnih kontakata sa zainteresovanim iz raznih država. Očekujemo da će od toga nešto uroditi plodom. Svakako da se s kvalitetnim voćnim prerađevinama, uz državnu podršku proizvođačima, otvara prilika za poslovni iskorak i drugim našim firmama iz ove delatnosti. Prednost su nam podneblje i nezagađeno brdsko zemljište – kaže za naš list diplomirani ekonomista Svetislav Mlađenović, vlasnik firme ’’Master fud’’. On je prošle godine, mesec dana pre korone, bio na sajmu u Nirnbergu.
To užičko preduzeće se već 14 godina bavi otkupom i preradom jagodičastog voća iz ove regije, gde se gaji najkvalitetnija malina na svetu (otkupljuje i kupinu, borovnicu, jagodu, ribizlu). Ima savremene hladnjače za zamrzavanje i skladištenje, dvadesetak zaposlenih. U poslednje tri godine ’’Master fud’’ radi na zahtevnom poslu, organskoj proizvodnji i preradi voća. Jedna je od prvih firmi iz ovog dela Srbije koja se s ovim izazovom poduhvatila.
– Ta ideja se javila u sezoni 2018. kada je cena maline bila vrlo niska, ispod rentabilnog rada i hladnjačara i malinara. Rešio sam da tu nešto promenim i počnem sa organskom proizvodnjom. Uključio sam kao kooperante jedan broj voćara iz ovog kraja, koji su u okviru našeg projekta na svojim nezagađenim zasadima, kakvih ima prilično u ovim brdskim krajevima, počeli da proizvode organsku malinu i drugo voće. Oni su podržani subvencijama Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava. Sve se na parcelama radi poštovanjem zahtevnih standarda i propisa. Preradu takvog voća ’’Master fud’’ obavlja u strogo kontrolisanim uslovima. Poštujući standarde stekli smo sertifikate priznate u svetu, od sertifikacione kuće iz Francuske. Onda smo započeli ovu proizvodnju organskog džema od maline i od još četiri voćne vrste, stručnjaci su nam osmislili recepturu (bez dodatog šećera), pa sada džem izvozimo. Tražen je u svetu, prodajemo ga po ceni koja nam omogućava da širimo zasade organskog voća i razvijamo ovu proizvodnju – ističe vlasnik ’’Master fuda’’.

Tako je najbolja svetska malina iz Zlatiborskog okruga, kao i drugi plodovi, prerađena ušla u nevelike moderno dizajnirane teglice organskog džema, na kojima piše ’’100 odsto voće’’. To je zainteresovalo kupce i degustatore s raznih kontinenata. Prve narudžbe išle su za Španiju i Emirate, zatim su se javljali kupci iz SAD, Rusije i Irske. Ovi džemovi već se mogu kupiti u trgovinama u Dubaiju. Upravo su spremne nove isporuke za Španiju, koja najviše kupuje. Za sada je ova proizvodnja samo za izvoz.

Agropress /Politika, Branko Pejović

Ostavite komentar

error: Content is protected !!