Vesti

Tanasijevići iz Goričana kod Čačka primer uspešnih poljoprivrednih proizvodjača

Dom porodice Tanasijević,Foto:Agropress

Ove godine su za podršku poljoprivredi u budžetu Čačka opredeljena sredstva u iznosu od 72,2 miliona dinara, pri čemu je 41 milion predviđen za direktne subvencije proizvođačima, skoro dvostruko više nego prethodne godine.
Pored standardnih mera za podsticanje poljoprivrede, grad Čačak je uveo i podsticaje za kupovinu poljoprivrednog zemljišta što je jedinstvena mera trenutno u Srbiji.
Prema procenama komisije, poljoprivrednici su najčešće konkurisali za sisteme za navodnjavanje.

Porodica Tanasijević,Foto:Agropress

Jedini poljoprivrednik koji je konkurisao i dobio sredstva za kupovinu poljoprivrednog zemljišta je Slobodan Tanasijević iz čačanskog sela Goričani.
Da je Slobodan ozbiljan poljoprivrednik, govore i površine pod kojima uzgaja,većinom povrtarske kulture. Oko 20 hektara krompira, tri ipo hektara kupusa, 60 ari rotkve i 50 ari jagoda koje su ove godine,imale dobru cenu pa je uspeo da pokrije troskove koji su znatno bili uvecani zbog losih vremenskih uslova.

“Jagode su se pokazale dobre, bila je dobra cena,to je otišlo za Rusiju,ali mraz je učinio svoje,skinuo je prvi rod. Imao sam 50 ari jagode,prinos je negde 12 tona prve klase,a drugu klasu nismo ni pisali,” kaže Tanasijević.

Slobodan Tanasijević,Foto:Agropress

Prošlogodišnja niska cena krompira od 15 dinara uprkos odličnom kvalitetu,zadržala je većinu roda u skladištima. Trenutnom cenom od 25 dinara, Slobodan se nada da ce pokriti troškove proizvodnje koji su oko 3,5 hiljada evra po hektaru, a rane sorte već su prodate.
“Imao sam ugovorenu kooperaciju od 7 hektara sa Čačanskom čipsarom, imam stalne kupce godinama prodajem njima po tržišnoj ceni,dodaje Slobodan.

Oko tri ipo hektara rezervisano za kupus koji trenutnom cenom izmedju 22 i 25 dinara pokriva prošlogodišnji minus. Osim sorte brava, Slobodan proizvodi i kineski kupus koji završava na ruskom tržištu.
“Ove godine zasejao sam dva ipo hektara pod kupusom,jedan hektar sam posekao,a hektar ipo na jesen .Imam i sedamdeset ari kineskog kupusa koji će završiti na ruskom tržištu.Očekujem da ćemo pokriti troškove,” kaže Tanasijević za Agropress.

Uspeh poljoprivrednika Tanasijevic vidi kroz kupovinu zemljista i ukrupnjavanje poseda,kao i kroz raznolikost proizvodnje pa prodaju prasadi i tov svinja planira i u narednom periodu,
“Imamo krmače prasilje i prodajemo prasad,i u narednom periodu planiramo da tovimo jednu odredjenu količinu tovljenika.Imamo i objekat za tov svinja, tako da je to olakšavajuća okolnost.Prasad su do pre godinu dana bila do 120 do 130 dinara,niko ih nije hteo,onda smo oszavili da utovimo kada ne možemo da prodamo.Kada prasad imaju cenu od 240 do 250 dinara onda prodajemo prasad “,kaže naš sagovornik.

Kompletna proizvodnja ne bi bila moguća da nije zemlje u kojoj Slobodan vidi sigurnost jer kako kaže jedina ne može da se proizvede. Jedini je poljoprivrednik koji je konkurisao za subvencije koje se tiču kupovine poljoprivrednog zemljista tako da će mu 2 hektara pored domacinstva olaksati proizvodnju.

Jagode kod porodice Tanasijević

“Od oca samo nasledio 2 hektara zemlje,znam šta znači nemati zemlju,pa morate da uzimate pod zakup ,jedne godine hoće,druge godine neće,pa vas iskorišćavaju,ucenjuju.Mnogo mi znači subencija od grada Čačka i iskoristio bi priliku da se zahvalim jer poljoprivrednik bez zemlje ne može da opstane,” kaže Tanasijević koji poseduje svu neophodnu mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje.

Kupus gazdinstvo Tanasijevića,Foto:Agropress

Za direktne subvencije poljoprivrednika sa područja grada Čačka ove godine izdvojeno je 41 milion dinara, što je za 50 odsto više nego prethodne godine.

Prva sredstva podeljena su u maju kada je 117 poljoprivrednih proizvodjača iskoristilo podsticaje u ukupnom iznosu od 18.235.000 dinara,a poljoprivrednici su najčešće konkurisali za meru koja se tiče kupovine opreme za navodnjavanje i zaštite, odnosno protivgradnih mreža za koje je u ovom mesecu odvojeno 4 miliona 781 hiljadu dinara.U junu je 76 poljoprivrednih proizvodjača iskosristilo podsticajna sredstva u iznosu od 9.321.000 dinara, dok jer u julu 57 čačanskih poljoprivrednika iskoristilo subvencionisanje u iznosu od 6.549.000dinara, kaže Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti grada Čačka.

Vladan Milić,pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti,foto:Agropress

Za avgust i septembar ostalo je 6,6 miliona dinara,trenutno je pristiglo oko 40 prijava, polovina je već razmotrena. Oko 2,5 miliona dinara od ukupnih sredstava je preostalo od ukupnih sredstava namenjenih poljoprivrednim proizvodjačima koji su zainteresovani za neke od podsticaja.

Od 542 prijave,odnosno zahteva koje su podneli poljoprivredni proizvodjači, samo pet odsto nije odobreno jer dokumentacija nije bila potpuna. Najviše zahteva podneto je za sisteme za navodnjavanje, plastenike i protivgradne mreže, a maksimalan iznos opredeljen po poljoprivrednom proizvodjaču je 500 hiljada dinara.

Agropress

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!