Vesti

Teška godina za proizvodjače mleka

Milovan Tomanić u staji,foto: Agropress

Milovan Tomanić iz gornjomilanovačkog sela Pranjani decenijama je u proizvodnji mleka uprkos činjenici da nema računicu jer kako kaže, pet litara mleka jednak je litru nafte

Sedam mlečnih grla i tri bika čine celokupan stočarski fond porodice Tomanić u pranjanskom kraju poznate po najkvalitetnijem siru koji je zavrsavao na trpezama širom Srbije.Danas se ova porodica bavi isključivo proizvodnjom mleka.
“Imamo sedam krava i tri bika,a dnevna proizvodnja mleka je oko 100 litara,kada su sve u muži ,ima i više.Otkupna cena je 31 dinar po litru,a premije su 7 dinara po litru.Da bi ih ostvario moram da imam tri hiljade litara mleka za tri meseca,ako nemaš,onda nema ni premije”,kaže Milovan.

Milovan Tomanić,foto:Agropress

“Život na selu nije lak. Proizvodnja mleka vrlo je zahtevna,nemaš slobodan dan,ni letovanje,ni zimovanje. Za poljoprivrednika,nafta je mnogo skupa,subvencije su 25 hiljada po umatičenoj kravi,ali velika su odricanja i troškovi. Više bi čovek zaradio u jednoj nadnici dve hiljade dinara nego što bi u proizvodnji mleka. Ustajem u 5 svakoga jutra i prvo idem u štalu,ne mogu da zapostavim imanje zbog starijih,da mogu stavio bih zemlju u zamrzivač,” dodaje Tomanić.
MIlovan osim sopstvene zemlje uzima i pod zakup kako bi obezbedio hranu za stoku. Zastarela mehanizacija,skupa nafta i djubrivo samo su neki od problema sa kojima se suočava većina poljoprivrednika,pa i Milovan.
“Na selu nema mladih,a o njima se mora misliti kako ih zadržati na sopstvenom imanju. Mora im se obezbediti nafta i djubrivo na vreme,u proleće,kada nemaju dinara,kada izlaze iz zime,da im država kroz zadruge obezbedi repromaterijal jer ako poore i poseje bez djubriva,tek je onda izgubio. Mizerija je kada ti za 100 litar mleka ne možeš da kupiš 20 litara nafte .Da je barem nafta jeftinija da se spremi silaža,a mnogo proguta nafta,a mleku je niska cena. Litar nafte je 5 litara mleka,i eto odgovora kako živimo,kaže Tomanić.
Milovan sa ženom,majkom i tri kćerke živi u Pranjanima. Iako u poljoprivredi ne vidi računicu, itekako je vidi u obrazovanju.
“Supruga je prosvetni radnik,kao i moja sestra. Imam tri kćerke i ponosan sam na njih. U proizvodnji mleka biću dok se one ne odškoluju,nakon toga,zavisi. Neka su zdrava deca,a bitno nam je da se odškoluju,kako suprugi tako i meni,a posebno baki koja rodoslov Nemanjića zna ko pesmicu.

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!