Vesti

Težak položaj samohranih majki u ruralnim sredinama

Foto: Agropress

Gordana Milić samohrana je majka,sa sinom zivi bez struje i kupatila, korisnik je socijalne pomoci, ali to nije dovoljno da sa nemastinom izadje na kraj. Stoga je svakoga dana u nadnici koja se ne plaća novcem.

Gordana Milić, Foto: Agropress

“ Imam oko šest hiljada mesečno socijalne pomoći, nije nam dovoljno da Stefan i ja preživimo, idem u nadnicu, ne mora da mi plate,dovoljno je da mi u hrani daju, da Stefan nije gladan”, kaže Gordana za Agropress.
Na selu živi i samohrana majka Ljiljana Perak sa kćerkom i majkom u kuci koja je počela da se ruši.

Ljiljana Perak,Foto: Agropress

“ Radim u hladnjači, ali koliko god da zaradim, ja kuću novu ne mogu da napravim, a u ovoj je rizik svaku noć zanoćiti”, kaže Ljiljana. Njena majka Mara kaže da nisu gladne, ali da strepe da medju nesigurnim zidovima zanoće.

Branimirka Radosavčević,sociolog, Foto: Agropress

Najugroženija kategorija u sistemu socijalne zaštite su samohrane majke ,a one koje žive na selu, u dvostruko težoj su situaciji,jer pored prostorno udaljenih mnogim resursa, teže se zapošljavaju. S druge strane, zakonske regulative koje se odnose na posedovanje imovine onemogućavaju im da ostvare socijalnu pomoć.
“ Dvostruki teret je nešto što ona najčešće sama nosi, radjanje izvan reproduktivnog okvira koje podrazumeva porodica kod nas u Srbiji često nije izbor već nužnost. Zakonske regulative koje se odnose na vlasništvo zemlje koje poseduju onemogućavaju ih da ostvare pravo na socijalnu pomoć”, kaže sociolog Branimirka Radosavčević.
Pored ovog problema, navodi Radosavčevićeva, samohranim majkama umanjuje se iznos novčane socijalne pomoći na osnovu doprinosa izdržavanja deteta onog roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!