Vesti Poljoprivreda

Troškovi proizvodnje krompira poskupeli: Smanjene površine pod krtolom, prinosi prepolovljeni

Kvalitet krompira nije izostao, kaže Milomir Tadić , Foto: Agropress

 Užice, Ponikve -Usled niske cene prošlogodišneg roda krompira, Milomir Tadić ove godine umesto deset, posadio je pet hektara pod krompirom. Jedino tako, kako kaže, može se nadati da se konačno uklopi u računicu i barem godinu ne završi u minusu.

„ Oko 70 odsto prošlogodišnjeg roda krompira sam prodao,a 30  posto sam morao da bacim jer je cena bila ispod deset dinara i nije mogla da opravda troškove,pa stoga su ove godine, površine smanjene. Ovde je zemlja lošijeg kvaliteta , maksimalno se ulaže da bi se postigli prinosi i da bi se uklopili. Naša proizvođačka cena je 20  dinara. Ulaganja po jednom hektaru su  oko tri hiljade evra, , morali smo da kupimo elitna semena prošle godine kako bi imali za dalje. Ove godine ću imati oko 12 tona do 15 tona semenskog krompira,a merkantilnog oko deset tona po hektaru“,kaže Milomir Tadić iz mesta Ponikve.

Tadić ističe da su prinosi znatno mani od očekivanih,a kvalitet ovogodišnjeg roda nije izostao.

Prinosi prepolovljeni, ali kvalitet nije izostao, Foto: Agropress

„ Kvalitet je ekstra, a sorte  su bela rosa, memfis i agrija. Najprofitabilnija je bela rosa jer se nalazimo na velikoj nadmorskoj visini, a to je rana sorta krompira pa postigne očekivanja u vidu kvaliteta i krupnoće,a ujedno je najtraženija na tržištu“, kaže Milomir Tadić za Agropress.

Iako ima skladišni prostor za  kompletnu količinu krompira, najveći problem  Tadiću, kao i večini proizvođača krtole u užičkom kraju jeste povlačenje preparata protiv klijavosti iz upotrebe.

„ Mi smo izlazili na tržište u aprilu i postizali cenu kojim smo mogli donekle da pokrijemo troškove.  Medjutim, u brdsko planinskim krajevima mi ne možemo da sačuvamo krompir bez adekvatnog skladišta u koje sada moramo dodatno ulagati . Mi imamo skladišta u kojima smo krompir do sada držali,a postizali smo efekat sa preparatom protiv klijavosti. Sada smo primorani da krompir što pre prodajemo, dok je u kvalitetu . Moram što pre da isturam robu i tražim kupce , prodavnice, pijace, i restorane za koje je bitno da ih kvalitetan krompir čeka u maju. Ja to ove godine neću moći da im omogučim tako da sam primoran da tražim novo tržište ,kaže Milomir za Agropress.

Kada je reč o subencijama, Tadić je mišljenja da su one izuzetno male za jednog proizvođača krompira kome je proizvodnja nesigurna.

Foto: Agropress

„ Ovo je fabrika pod otvorenim nebom,nemamo sisteme za zalivanje,imamo problem sa skladišnim prostorima  i sa nesigurnim plasmanom. Ono što mi proizvodimo u Srbiji, realno je da krompira ima do kraja februara,a ne da ratujemo sa uvoznim krompirom jer tu bitku unapred gubimo. Nema države iz Evrope iz koje nema krompira kod nas, a mi naš bacamo,dodaje Milomir Tadić za Agropress.

Milomir je mišljenja da bi država trebala da podstakne domaće proizvođače da ne odustaju od proizvodnje krompira koji je u užičkom kraju izuzetnog kvaliteta.

„ U ovim krajevima smanjena je proizvodnja krompira, najviše zbog uvoznog koji je jeftiniji od domaćeg. Lično sam kupovao uzorke i razlika je u kvalitetu ogromna, našem krompiru nema ravnog. Sa druge strane, poskupeo je repromaterijal zbog čitave situacije sa pandemijom, djubrivo i nafta. Naše subvencije po hektaru su 4.500 dinara, a u ostalim državama, situacija je znatno drugačija i u korist je seljaka.   Ako se ovako nastavi,ješćemo uvozni jer srpski seljak ga više neće ni proizvoditi, kaže Milomir za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!