Vesti Životna sredina

U Priboju počela izgradnja Gradske toplane na biomasu

Foto: Agropress

Priboj – U opštini Priboj počela je izgradnja Gradske toplane na biomasu koja će, kada radovi budu završeni, u potpunosti zameniti fosilna goriva.

Kombinovana toplana snage osam megavata na biomasu i 15 megavata na lož ulje predstavlja   rezervno postrojenje koje smo dužni po zakonu o energetici da imamo  i ovo je ujedno  treća faza našeg puta u zameni fosilnih goriva sa obnovljivim izvorima energije , rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

 Krenuli smo 2016. godine sa malom kotlarnicom na ugalj,zamenili smo za pelet, a 2019. godine otvorili smo toplanu na drvnu sečku snage 1, 8 megavata koja greje četiri škole i ambulantu Doma zdravlja. Tu nam je veliku pomoć pružila Vlada RS, odnosno Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja je potpuno finansirala taj projekat. Danas smo na kraju treće faze gde za sistem daljinskog grejanja pravimo Gradsku  toplanu koja će građanima omogućiti kvalitetno 24-časovno grejanje,rekao je  Vasilić.

Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj, Foto: Agropress

On je dodao da će pored čistijeg vazduha, umesto skupog uvoznog mazuta građani  imati domaće ekološko gorivo kupljeno na teritoriji opština Prijepolje i Nova Varoš, a višestruki efekti postrojenja koje se danas gradi ogledaju se i u otvaranju  novih radnih  mesta.

Završetak radova je oktobar 2021. godine , a od 2022. godine Priboj će dobiti toplanu na korišćenje  koju će moći da koriste i individualni korisnici. Međunarodni tenderi su završeni i kada je reč o toplovodu kod stanice čija će zamena i rekonstrukcija podstanica biti završena u oktobru naredne godine.

Dejan Vladičić, izvodjač radova, Foto: Agropress

Dejan Vladičić , rukovodilac  projekta izgradnje kotlarnice na biomasu kaže da su u toku  radovi na iskopu i betoniranju konstrukcije   budućeg objekta i da će temeljne ploče biti izgrađene do kraja ove godine, dok će montaža mašinske opreme biti započeta  u narednoj . Rok za završetak radova je oktobar sledeće godine.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!