Vesti

U Srbiji nestaje 1200 sela, upozoravaju stručnjaci

Foto:RTV

Sela u Srbiji su u odumiranju. Čak u 86 odsto sela širom zemlje smanjuje se broj stanovnika, a oko 1.200 sela, koja zajedno zauzimaju površinu jednaku teritoriji Kosova i Metohije, u fazi su nestajanja, upozoreno je u petak na Forumu „Hrana za Evropu – pametna poljoprivreda“, koji je, u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista, počeo u Vrdniku.

Jedan od ključnih problema sela, kako je ukazao dr Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, uz negativni demografski trend, jeste i njegov loš ekonomski položaj, odnosno, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva. edan od ključnih problema sela, kako je ukazao dr Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, uz negativni demografski trend, jeste i njegov loš ekonomski položaj, odnosno, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva.

Foto:RTV

Najveći su problemi upravo u brdsko-planinskim regionima – kazao je Škorić. – Sela su napustili seljani čiji se život zasnivao na radu na sopstvenom posedu. Zato sada u Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko onih koje su van upotrebe.

Od 4.709 naselja, kako je ukazao Škorić, čak 1.200 je u fazi nestajanja. Svako od tih sela, pokazalo je istraživanje SANU, ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika.

– Poštu nema 2.000 sela, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 njih nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak – dodao je Škorić. – Potencijal sela samo u oblasti stočarstva je 24 milijarde dolara do 2040, a napretka Srbije bez sela nema.

Izvor,Srbija Danas

Ostavite komentar

error: Content is protected !!