Vesti Životna sredina

U Topoli se od smeća pravi kompost, u projekat uključeni ugostitelji i građani

Foto: Agropres

Topola – JKSP Topola je 5. juna 2020. godine započelo sprovođenje pilot projekta upravljanja bio otpadom u Topoli. Projekat se sprovodi u periodu od godinu dana radi istraživanja koliko bio otpada se godišnje generiše, kakva je zainteresovanost građana i u kojoj meri se pridržavaju pravila o odvajanju zelenog i braon bio otpada.

„U pilot projekat su uključeni ugostitelji na teritoriji grada Topole kroz sistem Ekoloških partnerstava za projekat ‘Mi biramo reciklažu – Topola Zeleni grad’ i 39 domaćinstava u naselju ispod Maksija. Namera projekta pored istraživanja jeste i da vidimo u kojoj meri možemo da smanjimo otpad koji odlazi na deponiju Torovi kako bismo omogućili našim stanovnicima zdraviju životnu sredinu i da rešimo to pitanje otpada koji može da se reciklira, tehnološki obradi, kompostira da ne bi završilo na deponiji“, rekla je za TopPres Katarina Brković, saradnik na projektu. 

Katarina Brković, saradnik na projektu, Foto: Top Pres

Ona naglašava da je interesovanje kod građana za ovaj projekat zadovoljavajuće i da sve više Topolaca želi da učestvuje u odvajanju bio otpada.

„Redovno dobijamo pozive građana koji žele da se uključe u projekat, otpad koji dobijamo od građana je na zavidnom nivou. Takođe se kod njih budi svest da taj kompost koji mi ovde pripremamo može da doprinese dosta  ulepšavanju grada jer može da se koristi za sadnju cveća na gradskim površinama ali i da se prodaje, samim tim možemo ostvariti i dobit“, ističe Brković. 

Braon kante koje su obezbeđene za ovu namenu sa logom preduzeća i naznakom „Mi biramo reciklažu – mi biramo kompost“, raspoređene su građanima u junu prošle godine. Od tada se redovno obavlja edukacija sa učesnicima projekta, koja vrsta otpada se prikuplja i kako se pravilno odvaja bio otpad.

„U braon kante se odvaja zeleni i braon otpad, kafa, otpad iz kuhinje, voće, povrće, trava, sve što odgovara za kompost, mesni i mlečni proizvodi ne. Taj otpad se sakuplja jednom nedeljno, ponedeljkom se preuzima od građana i ugostitelja, dovozi se ovde, istovara i ručno meša u pilot konpostani. Kompostana  u sebi sadrži aeracione cevi, kontroliše se temperatura, vlažnost, meša se ručno i kada se pripremi određena masa ide u manja polja gde dodatno dozreva. Gotova masa koju smo odradili do sada već je spremna za setvu“, objašnjava radnik koji priprema kompost. 

Kvalitet komposta koji je ovde napravljen zadovoljavajućeg je kvaliteta a odrađena je i inicijalna setva. Prema rečima radnika koji ovde rade na pripremi komposta, u narednom periodu biće im potrebna drobilica kako bi pripremljen kompost dodatno usitnili i učinili ga pristupačnim za setvu.

Pilot projekat „Mi biramo reciklažu – mi biramo kompost“ obuhvatio je sva četiri godišnja doba i traje godinu dana. Prema podacima do sada, nedeljno se sakupi oko 1.700 litara bio otpada i na osnovu ovih podataka uradiće se proračun kako organizovati sakupljanje bio otpada na teritoriji celog grada. 

Moramo odraditi ispitivanje kako bi odredili  kolika nam kompostana treba, koliko kanti, kako ćemo organizovati sakupljanje i sl. Pomak nam je jer je opština u svoj razvojni plan ubacila i pitanje konpostane još uvek se radi na završnom planu, nadamo se da ćemo sa sadašnjim rezultatima moći da proširimo projekat na ceo grad. Rezultat projekta nakon završenog istraživanja će biti Studija procene uvođenja upravljanja bio otpadom na teritoriji celog grada i opravdanosti izgradnje kompostane u Topoli“, zaključuje Katarina Brković.

Agropres / Top Pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!