Vesti

Uzgoj crnog luka dovoljan za domaće potrebe

Crni luk je jedna od povrtarskih kultura koje sa zasejanih oko 5.000 hektara imamo dovoljno za domaće potrebe i za izvoz u zemlje regiona. Ipak zbog uvoza i lošeg skladištenja luka događa se često da godišnje propadne i četvrtina proizvodnje
Zbog velike konkurencije i uvoza crnog luka cena ovog povrća pada. I pored toga crni luk se i dalje traži, posebno u velikim trgovinskim lancima. Zato proizvođači i skladištari imaju posla oko tog povrća i tokom zime. U Zemljoradničkoj zadruzi u Čurugu u toku je sortiranje i pakovanje crnog luka za prodaju.
Zemljoradnička zadruga Čurug ima oko 500 kooperanata. Zahvaljujući hladnjači kapaciteta 600 tona, mogu da obezbede čuvanje nekih proizvoda. I pored toga je i zadruzi i proizvođačima teško da prate korak sa stanjem na tržištu.

Foto:Halo oglasi

Na domaćem tržištu luk traže veliki trgovinski lanci. Umesto, kako vreme odmiče da mu je cena viša, događa se suprotno.
“Negde se kretala 18 dinara za kilogram plus PDV, pa sad već pala i na 15 dinara. To nije tržišna logika, kada imate veću količinu luka onda bi cena trebalo da bude manja, ove godine je manje rodilo, a cena je opet dosta niska. To je zbog konkurencije, ima dosta luka iz uvoza”, dodaje Jovan Milin, direktor Zemljoradničke zadruge Čurug.
Crni luk je jedna od povrtarskih kultura koje sa zasejanih oko 5.000 hektara imamo dovoljno za domaće potrebe i za izvoz u zemlje regiona. Ipak zbog uvoza i lošeg skladištenja luka događa se često da godišnje propadne i četvrtina proizvodnje.

RTS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!