Vesti

Valjevo dobilo kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta

Foto: blogspot.com
Foto: blogspot.com

Valjevo – Grad Valjevo prvi je u Srbiji koji je uspeo da uradi kartu plodnosti poljoprivrednog zemljišta sa preporukom za gajenje voćarskih i ratarskih kultura i to za svaku od 76 katastarskih opština koliko ih ima.

,,Ova karta koja je urađena uz podršku Grada Valjeva, stručne Regionalne poljoprivredne službe i Privrednog društva Agrorazvoj – Valjevske doline treba da nam pomogne da sredstva koja izdvajamo u budžetu za subvenciju razvoja poljoprivrede, a ona iznosi preko 43 miliona dinara u ovoj godini, što racionalnije budu iskorišćena”, kaže diplomirani inženjer Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika Valjeva za Glas zapadne Srbije.

Izrada ove karte je pokazala da se ne može u svakoj katastarskoj opštini sa istim uspehom gajiti pojedine vrste voća ili ratarskih useva. Na primer malina uspeva veoma uspešno u jednom od sela Valjevske opštine, dok u drugom ne može ili su rezultati koji se postižu u proizvodnji veoma neracionalni. U ovom istom kraju se može gajiti šljiva koja je jedna od najzastupljenijih vrsta u valjevskom kraju i to veoma uspešno. Slično je i u ratarstvu gde se ne može u svakoj katastarskoj opštini gajiti uspešno pšenica, kukuruz, suncokret, soja i druge ratarske kulture.

,,Nakon izrade ove karte plodnosti poljoprivrednog zemljišta davaće se i subvencije. U selima gde se uspešno mogu gajiti pojedine voćne vrste ili ratarski usevi subvencija će biti u stoprocentnom iznosu, dok se tamo gde uslovi za gajenje nisu povoljni te subvencije iznositi svega do 30 odsto“, naglašava Radojičić.

J. Stojić/GZS

Foto: Grad Valjevo

Foto: Grad Valjevo

Ostavite komentar

error: Content is protected !!