Vesti

Valjevski voćari i stočari u poseti Češkoj

Valjevo – Grupa od 40 voćara i stočara iz Valjeva vratila se sa četvorodnevnog putovanja iz Češke, koje je organizovalo Grad Valjevo i Privredno društvo „Agrorazvoj-valjevske doline”.
Tokom boravka poljoprivrednici su posetili jedini voćarski institut u Češkoj koji se bavi istraživanjem u voćarstvu, zatim najveću farmu koza i ovaca u Pensimu kod Praga i zemljoradničku zadrugu u istočnoj Češkoj.
Farma u Pensimu gaji 1.000 koza i 500 ovaca, a svu proizvodnju mleka i prerađevina prodaje tržnim centrima i farmerskim pijacama. Farma zapošljava 20 radnika koji se brinu o proizvodnji hrane za ovce i koze i njihovoj ishrani na 250 hektara.

Uspešno poslovanje farme doprinosi i donacije koje dobijaju od Evropske unije i Češke republike i to 200 evra po hektaru i 25 evra po grlu.

Valjevski voćari su posetili i upoznali rad jedne zemljoradničke zadruge u istočnoj Češkoj. Na 600 hektara zemljišta udruženi zemljoradnici proizvedu godišnje 15.000 tona voća pre svega jabuke, višnje, šljive i trešnje. U njoj su udruženi voćari, a o plasmanu voća brine zadruga.
„Cilj nam je bio da naši poljoprivrednicin razmene iskustva sa tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima, da se upoznaju sa radom zemljoradničkih zadruga i pomoći države i EU u povećanju proizvodnje. Iskustvo koje smo stekli ovom posetom doprineće da značajan iznos novca koji izdvaja Grad Valjevo, a radi se o 30 miliona dinara godišnje za podsticanje u poljoprivredi, bude racionalnije iskorišćen”, kaže za Agropres Bojan Bošković direktor Privrednog društva „Agrorazvoj-valjevske doline”.

J. Stojić/GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!