Vesti

Veća opasnost od štetočina nego od mraza u malinjacima,kajsija najneotpornija na minuse-ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku

Čačak – Hladan talas, sneg i mraz uplašili su voćare u zapadnoj Srbiji. Međutim, kako ističe direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić,
ovakvi vremenski uslovi nisu nimalo neuobičajeni za ovaj period godine i da oštećenja na voćkama za sad nisu velika.
“Neke rane sorte voćaka su krenule sa vegetacijom i kod njih će biti izvesnog oštećenja, međutim za najkomercijalniju vrstu koštićavih voćaka, prvenstveno šljivu nemamo nikakav stepen oštećenja, zato što vegetacija nije ni krenula, pupoljci su u fazi mirovanja. Kada je u pitanju kajsija, veoma niske temperature koje su pre par dana zadesile Srbiju su dovele do delimičnog oštećenja prvenstveno ranih sorti koje nisu komercijalno značajne. Kod jabuke i kruške, nemamo nikakva oštećenja”, naveo je Lukić.

Direktor Instituta za vočarstvo Dr. Milan Lukić i dr.Aleksandar Leposavić

Po dosadašnjim procenama, rod ne bi trebalo da bude umanjen, ali sve zavisi od vremenskih uslova i temperatura u narednom periodu.
Leposavić: U malinjacima opasnost od štetočina manja od smrzavanja
Aleksandar Leposavić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo, u izjavi za Glas zapadne Srbije istakao je stanje u malinjacima širom zapadne Srbije šarenoliko, u zavisnosti u kakvom stanju su ušli u period zimskog mirovanja.
“Šteta je naneta onim malinjacima koji su pre krenuli u fazu listanja, ali tih malinjaka nema mnogo. Trenutne temperature ne utiču mnogo na smrzavanje biljaka, ali ovakvi vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina, pa proizvođači moraju biti spremni na pojavu velikog broja bakterioza, tako da će morati biti ažurni i upotrobljavati veliki broj zaštitnih sredstava”, izjavio je Leposavić.
Prema njegovim rečima, zadnjih godina povećavaju se površine pod malinjacima, a smanjuje se prinos što je posledica većeg broja razloga.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!