Agropress Vesti

Vesna je preuzela ulogu zadruge u svome kraju I svi su zadovoljni: Cena krompira opravdala trud seljaka I prodavaca

Vesna je preuzela ulogu zadruge u svome kraju - foto:AgroPress
Vesna je preuzela ulogu zadruge u svome kraju - foto:AgroPress

Vesna Draškić  iz Potočanja preuzela je ulogu zadruga. Iz okoline Sevojna  svakodnevno od domaćih proizvođača nabavlja  krompir koji plasira na pijačnoj tezgi u Užicu.

Vesna Draskic, Potočanje - Foto:AgroPress
Vesna Draskic, Potočanje – Foto:AgroPress

„ Uglavnom su to stariji proizvodjači koji su nekada krompir sadili na nekoliko hektara, a danas, u nedostatku radne snage i mladih , primorani da te površine smanje . To je u ćudi našeg srpskog seljaka, da zemlja ne ostane neobrađena, pa su površine mnogo veće nego što mogu sada da ih obrade i održavaju. To je naša muka, stari ne mogu da odustanu,a mlade poljoprivreda ne interesuje“, kaže Vesna Draškić iz okoline Sevojna.  Ona svakodnevno krompir nabavlja od poljoprivrednih proizvođača iz svog kraja, koji na ovaj način imaju osiguran plasman svoje robe, po unapred ugovorenoj ceni, koja je ove godine znatno veća od prošlogodišnje i nije ispod 40 dinara.

Kada je reč o ovogodišnjem kvalitetu krompira, on je prema Vesninim rečima, na nivou prošlogodišnjeg.

„ Kvalitet je odličan i ove godine prati cenu, što nije bio slučaj prošle godine kada ste mogli  naći krompir za deset, 25 i 50 dinara, a ove godine cene je 55, 60 dinara. Ukoliko gledate kroz prizmu četvoročlane porodice koja sprema obrok, nije da je jeftin, ali je godina učinila svoje“,kaže Vesna Draškić iz Potočanja.

Foto:AgroPress

„Nije bilo kiše, suša je prepolovila rod,a krompir stiže sa svih strana. Svi imaju krompir, ali su količine znatno manje“, dodaje Vesna koja  krompir na užičkoj pijaci prodaje  i po ceni od 80 -100 dinara, a  ako su veće količine u pitanju, onda je cena krtole 60 dinara.

Da bi poljoprivrednici opstali u proizvodnji krompira, po Vesninom mišljenju neophodna je podrška države koja se ogleda u zaštiti domaćeg krompira i mogućnošću da ono što proizvedu u fabrikama pod otvorenim nebom to i prodaju.

Vesna je preuzela ulogu zadruge u svome kraju – AgroPress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!