Vesti

Viča neguje narodne običaje

Foto: Agropres

Lučani- Po četvrti put zaredom, u dragačevskom selu Viča, održana je manifestacija pod
nazivom „Mitrovdan “.
Ove godine, u okviru četvrte smotre narodnih običaja, u subotu, 10. novembra, posetioci su imali priliku da pogledaju takmičenje u kuvanju pasulja i kuvanju rakije i uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.
Kod spomen – česme podignuta je zastava i uz obraćanje Snežane Joksimović, direktorke OŠ „Marko Pajić“, Viča, svečano je otvorena četvrta smotra narodnih običaja. Sve to uz zvuke najboljih dragačevskih truba, orkestra „Dragačevske trube“ Dragana Pavlovića iz Guče.

Foto: Agropres

Potom su umešni domaćini otpočeli spremanje pasulja i kuvanje rakije. Dok se pasulj krčkao a rakija zapržavala, sve prisutni imali su priliku da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Foto: Agropres

Po završetku programa proglašeni su pobednici u kategoriji najbolje skuvani pasulj i najbolje skuvana rakija.
Treće mesto u nadmetanju za najbolje skuvan pasulj, zauzela je ekipa „Šunjevarić“, Zlakusa, drugo mesto, ekipa „Sekač“ iz Kotraže, a najbolje je skuvala pasulj ekipa „Broj 1“ iz Kotraže“.
U drugoj takmičarskoj disciplini, kuvanju rakije, treće mesto zauzela je ekipa „Viča“, drugo mesto Kulturni centar Samaila, dok je prvo mesto za najbolje skuvanu rakiju zauzela ekipa „Snovalice“ iz Donjeg Dubca.

Nakon proglašenja pobednika vredne žene dragačevske pripredile su mali performans uz improvizaciju narodnog običaja – prela.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!