Vesti

Vinogradarska breskva pomalo zaboravljena

Vinogradarska breskva ,Foto:Marija Lazarevic,Agropress

Topola – Vinogradarska breskva ili kako su je ranije zvali „Praska“ prvobitno se uzgajala u vinogradima pa otuda i njen naziv.
Uglavnom je to bilo pojedinačno stablo i tako se zadržalo i do danas. Vinogradarska breskva nema velike zahteve za vodom baš kao i grožđe. Plod je okrugao pomalo izdužen sa belim mesom ili ružičaste boje. Može se konzumirati u svežem stanju, za pravljenje džema, kompota i kao slatko.

Na pijaci prodaja ide solidno, a i cena je zadovoljavajuća. Razmnožavanje je brzo i lako. Ali ipak pored niza pogodnosti ova breskva je pomalo zaboravljena, njeno gajenje se svodi uglavnom na pojedinačna stabla na okućnicama i u baštama gde se još zadržala kao retki primerak. Ljubitelji ove breskve čuvaju verno tradiciju ove stare sorte baš u blizini svojih kuća, tu na dohvat ruke.

Marija Lazarević

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!