Vesti

Visoke cene semena nisu odložile setvu

Foto: Marija Lazarević , Top press

Topola – Lepo vreme ide na ruku poljoprivrednicima koji koriste svaki sunčani dan za radove u polju. Ovih dana i povrtari su uveliko
u baštama jer je setva povrća u punom jeku. Saša Lekić iz Zagorice gaji voće ali je ipak povrće dominantno na njegovom imanju.

Foto: Marija Lazarević , Top press

„Povrće gajim na otvorenom uglavnom prodajem na pijacu, po malo i kući i za našu upotrebu. Na 40 -50 ari rasađujem paradajz dok je 20 – 30 ari mešovita bašta. Sejemo krompir, grašak, luk, krastavac, papriku. Ove godine smo posejali oko 20 kg belog luka i oko 10 crnog i crvenog. Kupujemo seme iako je ove godine skupo ipak sejemo jer je domaće i iz svoje bašte uvek bolje nego kad se kupuje“, rekao je za TopPres Saša Lekić.

Foto: Marija Lazarević , Top press

Ovaj domaćin gaji i duleke na oko tri hektara, kaže da sa nijednom kulturom nema sigurne zarade ali ipak nešto se na selu mora raditi.
„Kada mi seljaci nešto prodajemo onda je cena mala a kad kupujemo visoka, to je uvek tako. Od kukanja nema ništa, radimo, borimo se pa kako je tako je. Što se ne proda pojedu svinje“, kaže Lekić.

Foto: Marija Lazarević , Top press

Visoka cena semenskog luka koja je ove godine oko 300 dinara za jedan kilogram nije iznenadila poljoprivrednike, kažu očekivano jer je i cena luka za konzum isto visoka.

Foto: Marija Lazarević , Top press

„Luk crni je 300 dinara kilogram, crveni 330. Kesice povrća su od 35-65 dinara zavisno od proizvođača, krompir semenski od 800-850 dinara pakovanje 10 kilograma. Najviše se kupuje luk, šangarepa, peršun, rotkvica, salata, grašak. Ima poljoprivrednika koji i sami proizvode seme ali su to manje količine tako da se seme dosta kupuje“, kažu zaposleni  u poljoprivrednoj apoteci „Trnava Promet“ u Topoli.

Agropress, Top press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!