Vesti

Voćari na oprezu zbog niskih temperatura

Oko tri hektara kajsije, hektar trešnje, više od četiri hektara jabuke i 80 ari šljive uzgaja Ivan Topalović iz čačanskog sela Miokovci. Niske temperature mogu oštetiti pre svega kajsije, koje ovaj kraj, po kvalitetu čine prepoznatljivim u citavom svetu.

Ivan Topalović,voćar iz Miokovaca, Foto; Agropress

“ Kajsija je najneotpornija na mraz,ali i trešnja. U januaru su bile visoke temperature,a sada je sneg propraćen mrazevima. Sneg donekle štiti voćke, ali ako bude mrazeva kao što su najavili,biće oštećenja”, kaže Ivan Topalović za Agropress. Kada je reč o rejonizaciji voćarske proizvodnje, voćari ovog kraja gaje upravo one voćke koje odgovaraju ovom podneblju, kajsije,šljive, trešnje i jabuke. Višnje nemam,ali razmišljam da posadim sortu šumadinku jer ona lepo uspeva u ovom kraju,dodaje Topalović.
U odnosu na ravničarske predele gde štete na voćkama mogu biti veće, predeli na višim nadmorskim visinama su zaštićeniji, tvrdi Aleksandar Stojanović čiji se voćnjak u ovom kraju prostire na oko šest hektara.
“ Najugroženije su rane sorte kajsije i trešnje,one ranije krenu.Ovo je teren za koštičavo voće,kajsiju,trešnju,višnju,šljivu,ali i jabuka dobro uspeva,” kaže Stojanović za Agropress.

Aleksandar Stojanović, voćar iz MIokovaca,Foto:Agropres

Adekvatne zaštite od niskih temperatura nema, osim odluke da se voćari opredele za otpornije sorte. Najavljenom rejonizacijom voćarske proizvodnje problem se može donekle rešiti,smatraju stručnjaci.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!