Vesti

Vreme zbunilo voće i voćare

Foto: Agropress

Miroslav Nedeljković iz čačanskog sela Miokovci nema nameru da proširuje zasade pod kajsijom, jer kako tvrdi, prošlogodisnji aprilski mraz i januarske prolećne temperature ne idu na ruku voćarima zapadne Srbije.

Miroslav Nedeljković,voćar,Foto: Agropress

“ Neću proširivati zasade pod kajsijom, godina za godinom je sve lošija i nepredvidiva. Imam 600 stabala kajsije, od toga je polovina mladjih sorti, a ove starije pokazale su se otpornije na klimu koja nas prati poslednjih godina,” kaže Nedeljković za Agropress.
“ Kontinentalne vrste voćaka koje se kod nas gaje imaju stabilno zimsko mirovanje, za razliku od kajsije, ona ima nestabilno zimsko mirovanje i kratak period vegetacije”, kaže Nebojša Milošević,stručni saradnik Instituta za voćarstvo.

Nebojša Milošević,Institut za voćarstvo, Foto: Agropress

Da su vremenski uslovi polvoljni za razvoj ozimih strnina potrvrdjuju iz poljoprivredne strucne sluzbe. Ipak,klima se poslednjih godina promenila pa se u skorijoj buducnosti može očekivati da se na području zapadne Srbije uzgajaju, neke nove kulture.

MIlan Damljanović,PSSSČ, Foto: Agropress

“Što se tiče nekih prognoza za 15 do 20 godina,ceo predeo zapadne Srbije i centralne Srbije polako počeo da liči na klimu u Vardarskoj Dolini,odnosno Makedoniji.Možemo očekivazo u periodu od 20 do 50 godina poprilično veliki porast srednjih godišnjih temperatura,veći nego što će biti u svetu,pa mi u narednom,nekom dugoročnijem periodu mogli da predjemo na pamuk,pirinač ili duvan”, kaže Milan Damljanović,stručnjak za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj sliužbi Čačak. Razvoj povrtarstva,ali i veći troškovi povrtara, pre svega zbog sistema za navodnjavanje nas svakako očekuju, dodaje Damljanović za Agropress.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!