Vesti

Vremenski uslovi uobičajeni za ovo doba godine,situacija nije alarmantna

Ovakvi vremenski uslovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine i oštećenja se mogu javiti na ranim vrstama i sortama voćaka dok komercijalne vrste poput šljive nisu ugrožene, kaže direktor Instituta za voćarstvo u Čačku  dr.Milan Lukić.

Direktor Instituta za voćarstvo dr.Milan Lukić, Foto; Agropress

“ Ovo nije neuobičajena situacija za ovo doba godine,dešavalo se i prethodnih godina da imamo pojavu niskih temperatura i pojavu snega u ovo doba godine.Ono što je važno napomenuti da su rane vrste voćaka,odnosno sorte krenule sa vegetacijom i kod njih će biti izvesnog oštećenja, medjutim takvih sorti kod nas je veoma malo, dok kod komercijalnih vrstA voćaka poput šljive nema oštećenja”,kaže Lukić za Agropress.
“ Veoma je važno da se ove niske temperature nisu desile u vreme cvetanja voćaka,osim ranih sorti kajsije kojih nema puno. Naša domaća kajsija i novosadske selekcije još uvek nisu u fazi cvetanja,a oštećenja cvetnih pupoljaka u zavisnosti od lokaliteta kreću se od 40 do 80 odsto .U svakom slučaju, situacija nije alarmantna, imajući u vidu generativni potencijal kajsije koji je jako visok.Ukoliko dodje do izmrzavanja, to ne značI da će biti umanjen rod,zavisi od temperature u narednom periodu.
Kod voćaka poput breskve, jabuke, trešnje i višnje nisu uošena oštećenja tako da rod ne bi trebao da bude umanjen,ali sve zavisi od vremenskih uslova i temperatura u narednom periodu,” dodaje Lukić za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!