Vesti

Za žene sa sela nema odmora

Bojana Djordjević,Ljubić,Foto: Agropress

Bojana je srcem iz rodne Bosne došla u Ljubić i sa svojim suprugom Gojkom ravnopravno učestvuje u poljoprivrednim radovima, majka je dva sina i jedne kćeri. Žive u čačanskom kraju,naselju Ljubić.

Bojana Djordjević,Ljubić,Foto: Agropress

Poljoprivrednici u zapadnoj Srbiji nemaju dana odmora, a kako Bojana Djordjević iz čačanskog sela Ljubić za Agropress tvrdi,žene na selu rade od jutra do mraka,bez dana odmora.
“ U odnosu na žene u gradu, mi na selu ustajemo u pola sedam,spremimo doručak i odlazimo u štalu. Ja sam majka troje dece,od kojih su dvoje skolarci,a jedno beba.Njima doručak,pa onda pravo u štalu. Gledam tele,da bi ga prodali i novac iskoristili, ne za letovanje ili zimovanje, već za prikolicu za djubre jer za selo i rad, treba mehanizacija”, kaže Bojana za Agropress.

Bojana Djordjević,Ljubić,Foto: Agropress

Prošle godine, za potrebe iznajmljivanja balirke, Djordjevići su platili oko 800 evra pa su odlučili da je ove godine kupe. Ipak, prema rečima Bojane,vrlo je teško uštedeti, pored svih troškova koje imaju porodice, bez obzira živele na selu ili u gradu.


“Balirka će nas koštati oko 3.500 evra, ali moramo se snaći i odricati. Nema nama ni letovanja,ni zimovanja. Mi ne možemo sve proizvesti, jer najviše radimo da bi obezbedili hranu za stoku, sve ostalo kupujemo. Imam bašticu,posejem povrće,ali to nije dovoljno. Tovim tri bika godinu dana da bi kupili mehanizaciju i radili na selu”,dodaje Bojana za Agropress. Na pitanje kako živi žena na selu,koja je ujedno i majka troje dece,Bojana odgovara:
“ Žena na selu nema slobodnog dana, ni malo, minute slobodnog vremena nemaš. Kada imaš dobru volju,moraš da se boriš,a Bogu hvala, imam troje dece ,neka su ona živa i zdrava.
Svi kažu, super je na selu, dodju dana dva i vrate se, pa kada ti je lepo ,što ne dodješ da živiš,nego neće niko da radi, lakše im je da u gradu jedu jednu kiflu i jogurt, nego da se zapne. Kada leti treba radne snage da se poslovi završe na vreme, nigde nikoga nema”, kaže Bojana Djordjević za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!