Vesti

Zaključak nakon sastanka – neophodan zakonski okvir za pomoć poljoprivrednicima u djubrivu iz robnih rezervi

Arilje-Nakon sastanka u Beogradu kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predsednici opština Ivanjica, Arilje, Požega, gradonačelnik Užica i predstavnici Asocijacije malinara Srbije zaključeno je da se mora naći zakonski okvir za pomoć poljoprivrednicima u djubrivu iz robnih rezervi.

Naime, čitavu zbrku izazvao je poziv Asocijacije malinara upućen poljoprivrednicima da do 13. marta izvrše upis gazdiinstava kako bi ostvarili pravo na pomoć države. Sa druge strane stigla je informacija da opštinske institucije nemaju zvanične dopise o ovoj raspodeli a resorno ministarstvo jasno je naglasilo da saradjuje isključivo sa lokalnim samoupravama.

Foto: Agropress

Zbog celokupne situacije sazvan je sastanak u nadležnom ministarstvu, međutim još uvek se ne zna koje količine đubriva će biti opredeljene iz robnih rezervi, kao pomoć države, i kako će iste biti podeljene.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, uverava poljoprivredne proizvođače da nisu prevareni i da će nakon predaje prikupljene dokumentacije stići i pomoć. Kada je reč o naplati 400 dinara po osobi, tvrdi da je novac namenjen uslugama advokata i pokrivanju administrativnih troškova.

Upis je završen 13. marta kao što je i najavljeno. Nakon toga ko želi može da se prijavi u lokalnu samoupravu da ih evidentiraju kao proizvođače koji su pretrpeli materijalnu štetu. Kada se završe tehničke procedure, javne nabavke i sve što je potrebno, dobićemo pomoć. Mi smo vršili upis potencijalnih korisnika koji su pretrpeli štetu u elementarnim nepogodama tako da nismo obmanuli javnost.-rekao je Radović.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!