Видео

Заштитника грађана брине најава принудне наплате доприноса пољопривредника

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је дубоку забринутост због најаве почетка принудне наплате дуга пољопривредника за доприносе и обавезно социјално осигурање, који износи више од 90 милијарди динара.

Јанковић је позвао надлежне да сагледају материјални положај пољопривредника и неједнаке могућности плаћања власника малих и великих поседа, као и чињеницу да млади одлазе из села а стари остају са минималним пензијама.

Јанковић је у саопштењу навео да је дуг пољопривредника према јавним фондовима “огроман” као и да су многи пољопривредници већ сада у таквој ситуацији да не могу да плате дуговања.

“Тим људима ће ради дуга бити продавана имовина и тако ће бити у још горој ситуацији, а обавезе ће морати да наставе да плаћају. Зато је моја дужност да јавно поставим питање правичности, правилности и одмерености законских решења, односно поштовања уставног начела социјалне правде”, навео је омбудсман.

Он је позвао надлежне да сагледају материјални положај пољопривредника и неједнаке могућности плаћања власника малих газдинстава и великих поседа, “али пре свега слику села из којих млади одлазе, а остају стари са минималним пензијама”.

“Како ће Народна скупштина и Влада одговорити на то питање, њихово је право, али морају да разумеју да проблем постоји и неће нестати, већ само расти, ако се нешто не промени”, оценио је Јанковић.

Заштитник је додао да би многи дужници могло да остану без њива пошто је Пореска управа почела да шаље опомене о износу пореза.

“У основи таквих мера је законско решења по коме сваки власник пољопривредног газдинства, без обзира на величину поседа, мора да плати исту основицу за пензионо и здравствено осигурање од око 96.000 динара годишње. На ту неправду су упозоравали пољопривредници у обраћању Влади пре две године, најављена је чак и промена прописа Закона о ПИО фонду, али помака нема”, навео је Јанковић.

ЕурАцтив

Оставите коментар

error: Content is protected !!