Vesti

Zbog suše više aflatoksina u kukuruzu – tvrde iz Uprave za veterinu

Foto: Tanjug, Jaroslav Pap
Foto: Tanjug, Jaroslav Pap

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Srbije Emina Milakara rekla je danas da se očekuje
da zbog suše ove godine bude povećan sadržaj aflatoksina u kukuruzu.
Ona je na sednici Odbora Skupštne Srbije za poljoprivredu gde se raspravljalo rekla da će biti štampani flajeri kako bi se proizvođačima stočne hrane skrenula pažnja da budu oprezni prilikom ishrane stoke.

Foto:Jaroslav Pap,Tanjug

Foto:Jaroslav Pap,Tanjug

– Dozvoljena količina aflatoksina u mleku je od oktobra prošle godine 0,25 mikrograma po litru – rekla je Milakara.
U EU je maksimalno dozvoljeno 0,05 mikrograma aflatoskina po litru mleka.
Predsednik Odbora Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka) predložio je Ministarstvu poljoprivrede da stručnu pomoć proizvođačima stočne hrane pružaju poljoprivredni savetnici na terenu jer „flajeri neće stići do svih“.
Član Odbora Miladin Ševarlić (Dveri) upitao je kako je moguće da Srbija proizvodi mleko i izvozi ga u Crnu Goru gde je standar 0,05 miligrama aflatoksina po litru, a u Srbiji je dozvoljeni sadržaj te otrovne supstance nekoliko puta veći.
On je predložio da se mleko razvrsta u nekolko cenovnih kategorija, zavisno od sadržaja aflatoksina i tako nagrade oni proizvođači koji ulažu u zdravstvenu ispravnost namirnica.
Ševarlić je upozorio da Srbija ne treba da dozvoli uvoz mleka sa sadržajem aflatoksina iz evropskih zemalja koji je veći nego što je u EU, a Rističević je rekao da za uvoz mleka u Srbiju važi evropski standard.
Izvor: Beta

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!