Vesti

Zelena pijaca u Valjevu – mesto gde se uvek dobro pazari

Valjevo – Zelena pijaca u Valjevu je mesto gde se dobro pazari, ali ne samo to. To je i mesto za druženje,
a posebnom je čini bogata ponuda tradicionalnih srpskih proizvoda.
Što ni u jednoj radnji u Valjevu nema, ima na zelenoj pijaci: čarape i puloveri od čiste vune, suve kruške – takuše i projino brašno ispod žrvnja vodenice na Gracu.

Foto: RTS

„Imamo mnogo mušterija i kvalitetne proizvode“, kaže Branislava Živković iz Valjeva.
I ko kupuje povrće i voće u marketima da bi uštedeo, za tradicionalne srpske proizvode – kajmak, sir, projino brašno, orahe, med, rakiju, suve šljive, dulek i ren – dolazi na pijacu.
„Kupujem samo mlečene proizvode, a ostalo ovi trgovci u veleprodaji nude jeftinije nego na pijaci. Ovde na pijaci platim 400 dinara par. Nekad im je tako loša vuna da vrlo brzo popucaju, a nekad bogami traju po godinu dana. Januar i vunene čarape idu skupa“, kažu kupci.
„I leti se kupuju. Preko leta je bolje njih nositi nego ove kupovne“, navodi Vinka Popović iz Valjeva.
„Prošle sam godine lepo prolazila sa čarapama, sa prslucima. Dugačke čarape sam prodavala po 800 dinara, a ove po 400. Sad neće niko ni po 300“, dodaje Georgina Mitrović iz Sedlara.
Na zelenoj pijaci u Valjevu nisu važne samo cene, jer je odvajkada roba poskupa onima što kupuju, a jeftina onima koji prodaju. Ovde je jednako važna atmosfera i druženje koje se uveliko razlikuje od onog na drštvenim mrežama.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!