Вести

Zemljište u Kosjeriću zagadjeno teškim metalima

Foto: Blic, Lojanica

Косјерић – Земљиште у Косјерићу контаминирано је тешким металима, потврдиле су стручне
анализе акредитованих лабораторија рађене на осам локација у овој општини. Чак и у простору Дечјег вртића „Олга Грбић“, у центру варошице, где су резултати испитивања и најалармантнији.
Фрапантно звучи и брине да је овде у простору где се свакодневно играју најмлађи Косјерци концентрација никла чак 13,5 пута већа од дозвољених граница.
„Гранична вредност никла која се толерише је 36,3 микрограма по килограму земљишта, а присуство овог тешког метала у дворишту вртића је чак 474 микрограма. Ремедијациона вредност која одређује границу преко које се нешто хитно мора предузети је 218 микрограма и више него двоструко је већа од граничне“, каже др Илија Вукадиновић, педијатар, председник Еколошког покрета Косјерић.

Управо ово удружење иницирало је анализе земљишта које су урадили Завод за јавно здравље Београд и Институт за примену нуклеарне енергије. На свих осам локација, међу којима је осим вртића и земљиште ОШ „Мито Игумановић“, регистрована је концентрација никла већа од горњег дозвољеног лимита. Појединачно и други тешки метали – хром, ванадијум, баријум, бакар и антимон – прешле су дозвољене границе, с тим што су њихове вредности ближе граничним него ремедијационим.
„Гранична максимална вредност је вредност која означава ниво до које је постигнута потпуна функционалност и одржив квалитет земљишта, а ремедијациона вредност је вредност која, уколико је премашена, указује на угроженост основних функција земљишта и захтева примену ремедијационих, санационих и других мера за поправљање стања“, објашњено је у списима које је Еколошки покрет Косјерић добио од лабораторија.
Истраживање није обухватило утврђивање порекла тешких метала, али се у њему налазе препоруке које се тичу дечјег вртића „Олга Јовичић“. У њима се саветује да се земљиште замени новом незагађеном земљом, а док се то не учини, деца треба да „избегавају активности које доводе до контакта са земљиштем“.
„Никл, као и други тешки метали, подстиче малигнитете и неуролошка обољења. Забринутост због здравља превасходно деце је највећа, а треба имати у виду да је косјерићки крај велики произвођач малине која доспева до купаца“, каже др Илија Вукадиновић.
Еколошки покрет, каже он, истраживања је наручио сумњајући да је земљиште контаминирано „јер светска пракса је показала да се то дешава у местима у којима раде цементаре.
„Очекивали смо да ће резултати били лоши, али не оволико. Стручњаци из лабораторија које су радили испитивања се нису изјаснили о пореклу тешких метала, међутим консултовали смо независне експерте чији став је да се ради о индустријском загађењу земљишта. Не окривљујемо никога нити имамо доказа да тешки метали потичу из Цементаре, али познато је да у Косјерићу нема много индустрије“, каже др Вукадиновић.
Косјерић је један од градова с најзагађенијим ваздухом у Србији а мештани ове општине више пута су протествовали због паљења комуналног отпада у Цементари.
Раде још једну анализу
Поводом резултата анализе земљишта у дечјем вртићу одржан је и састанак представника општинске власти у Косјерићу и Еколошког покрета.

Договорили смо се да се уради још једна анализа земљишта у вртићу и основној школи. Буду ли резултати исти, одмах ћемо предузети одређене мере. Најлакше је заменити земљиште, али се тиме само тренутно решава деценијски проблем. Треба учинити нешто што ће убудуће спречити да тешки метали угрожавају Косјерић“, рекао је за „Блиц“ председник општине Жарко Ђокић.
О присутности никла и других тешких метала у земљишту Косјерић је послао дописе Министарству за заштиту животне средине и Агенцији за заштиту животне средине.

Blic / Lojanica, Agropress

Оставите коментар

error: Content is protected !!