Vesti

Žene nisu nosioci poljoprivrednog gazdinstva,ali vode biznis u poljoprivrednoj proizvodnji

Foto Agropress

Zablaće je jedno od retkih čačanskih sela gde skoro svaka kuča ima mlade koji su odlučni u nameri da ostanu na selu,kaže za Agropress Snežana Marković Djurović iz Centra za razvoj sela Zablaće.

“ Zemlja je jako plodna, ima dosta vode, ne zavise od toga da li će biti padavina ili ne. U blizini je grada,rešeni su infrastrukturno i imaju uslove za razvoj poljoprivrede.Stoga je dosta mladih koji rade,ali ostaju u selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Iako žene nisu nosioci poljoprivrednih gazdinstava,vode biznis u poljoprivrednoj proizvodnji. Primer je Sonja Gugović koja je započela proizvodnju kiselog kupusa.To dosta znači ne samo za nju već i za poljoprivredne proizvodjače koji imaju siguran plasman proizvoda,” dodaje Marković Djurović.

Sonja Gugović, Foto: Agropress

Da se sve više biraju mladi kooperanti potvrdjuje upravo Sonja koja je započela proizvodnju kiselog kupusa. “ Kiso kupus“ kao list za sarmu ili ribanac pronalazi svoje mesto medju domaćim kupcima.
“ Biram isključivo mlade kooperante koji žele da rade,a žele,mladi su odgovorni i radni i želim upravo da dam šansu njima i zajedno razvijamo posao” kaže za Agropress Sonja Gugović.

Kupus gazdinstvo Tanasijevića,Foto:Agropress

Iz Centra za razvoj sela Zablaće ističu da je od pet do deset odsto žena sa sela registrovalo poljoprivredna domaćinstva i da su to uglavnom mladje osobe,dok kod starijih još uvek vladaju predrasude.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!