Vesti

Ženka beloglavog supa Dobrila , avionom doleće iz Turske

Institut za biološka istraživanja Beograd, Foto: Agropress

Nova Varoš – Dobrila, ženka beloglavog supa koja je početkom decembra nađena na granici Turske i Sirije početkom
aprila bi trebalo da bude vraćena kući – u kanjon Uvca.
U međunarodnoj akciji koju je pokrenula Fondacija za zaštitu ptica grabljivica u saradnji sa turskim ministarstvima i ambasadom, rešene su administrativna pitanja i Dobrila je dobila pasoš da se konačno, nakon nekoliko meseci, vrati roditeljima.
“Bilo je neophodno da se ona u Srbiju vrati po strogim pravilima Evropske konvencije o prometu ugroženih vsrta preko granice. Da bi Dobrila dobila pasoš bilo je potrebno oko 1600 evra, ali taj novaj je sakupljen, tako da sad očekujemo njen povratak”, rekao je dr Saša Marinković ornitolog Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu.

Institut za biološka istraživanja Beograd, Foto: Agropress

On kaže da je ptica iz Srbije bila prava atrakcija i za Turke, jer se radi o strogo zaštićenoj vrsti koja je izuzetno retka i na njihovom području.
“Tamošnji stručnjaci prepoznali su koliko je bitno da se ova mlada ženka vrati u svoje prirodno stanište, jer uslovi u Turskoj za nju nisu odgovarajući. Omogućavali su joj da odleti nekoliko puta, ali Dobrila bi se uvek vraćala jer nije mogla podneti toliki put. Trenutno je smeštana u svojoj bazi u gradu Dijarbakiru, tamo su izuzetno pažljivi prema njoj i neguju je, a čim se završe administrativne procedure krenuće za Srbiju”, rekao je Marinković za agenciju RINA.

Dobrila je u Turskoj prepoznata jer je pre nego što je odletela bila markirana da pripada Rezervatu prirode Uvac.
“Članovi za markiranje Fondacije za zaštitu ptica grabljivica prošlog leta markirali su je u kanjonu Uvca i dali joj krilnu oznaku sa brojem 18. Bila je iuzetno pitoma i dobra ptica, pa je zato i dobila svoje ime. U svom budžetu nismo predvideli da će Dobrila odlettiti, tako da smo mogli obezbediti finansijska sredstva samo za kavez i opremu. Ovo se ne dešava često, sličan slučaj imali smo samo pre 10 godina, kada je nejaki Uroš kako smo nazvali pticu, odleteo na Bliski istok ”, rekla je v.d. direktora Specijalnog rezervata prirode Uvac, Miljka Dučić.
Ona kaže da se ne zna tačan broj beloglavih supova koji žive na Uvcu, jer nemaju uvid u to koliko mladih ima u gnezdima. Problem sa kojim se suočavaju jeste trovanje ovih ptica, pa će povodom toga na Zlataru biti održana Međunarodna konferencija protiv trovanja ptica grabljivica od 08. do 10 aprila.

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!