Vesti

AKCIJA POŠUMLJAVANJA VRAĆA SJAJ I ZAŠTITNO LICE VAROŠICE

Dva gradska stepeništa u Lučanima,dvorišta obrazovnih,zdravstenih i javnih ustanova narednih dana biće obogaćeni sa drvoredima.Zahvaljujući donaciji JP Srbija Šume,ova varošica započela je akciju pošumljavanja.

Lučani su prepoznatljivi po svoja dva stepeništa koja su nekada bila okružena sa više od hiljadu ipo stabala,koja su pre dve godine,zbog bolesti posečena.

Inicijativu da Lučani povrate zelenilo u svojoj varošici pokrenula je predsednica ove opštine Vesna Stambolić.

“Jako nam nedostaje zelenilo i zaštitno lice Lučana.Zbog bolesti koja se dogodila u celoj varošici,posečeno je preko 1500 stabala raznog drveća,najviše smrče.Danas krećemo sa ravnanjem terena i ljudi iz šumskog gazdinstva iz Užica razmeriće i odrediće gde i kako da se sadi.Ovo nije jedina lokacija na kojoj se drvoredi sade,biće i u dvorištima Doma zdravlja,vrtićima,osnovnih i srednjih škola.Sve što ne bude posadjeno sada jer vegetacija je počela,biće zasadjeno na jesen,kaže predsednica opštine Lučani.

Sušenje šuma u poslednjih deset godina je zabeleženo na podrucju čitave Srbije,a ono što se mora uraditi jeste sanacija u vidu pošumljavanja,kaže rukovodilac odeljenja za gajenje suma na nivou preduzeca Srbija Sume.

“Mi smo kao preduzeće u prošloj godini zabeležili 145 hiljada kubika osušene drvne zapremine na prostoru oko 900 hiljada kektara pod šumom.Srbija je srednje šumovita zemlja,ali je Srbija šume.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!