Ambrozija i falopia korovske biljke koje je teško iskoreniti

foto: AGROPRESS


Čačak – Ambrozije najvećeg alergena među biljkama, na teritoriji grada Čačka najviše ima na području Obreža i to je najveće žarište ove korovske biljke. Poleni ambrozije izazivaju jake alergijske reakcije a njeno uništavanje prilično je kompleksno. U poslednjih nekoliko godina sve više je Čačana koji imaju alergijsku reakciju na ovu korovsku biljku a među njima ima najviše dece.

„Ovde na ovom našem podneblju, zaista primećujemo skok alergije na ambroziju, nekako je to ranije bilo više u Vojvodini, koja je nekako ravna i prva dobila te simptome izražene alergijske reakcije na ambroziju. Ta biljka se prošorila, sada je imamo i mi ovde, pa sve veći broj ispoljava alergijske reakcije. Svi oni, koji imaju dugotrajnu prehladu u letnjem periodu, posebno avgust, septembar, oktobar, nikako ne prolazi, svrbe oči, kijaju više puta za redom, posebno u jutarnjim satima, treba da se obrate svojim lekarima, te da imaju ideju da se možda radi o alergijskoj reakciju na tu biljku”, objasnila je dr Zorica Zatežić Čelper, pedijatar – alergolog.

foto: AGROPRESS

Prema rečima direktora JKP „Gradsko zelenilo” Dejana Ćosića uništavanje ove biljke je izuzetno kompleksno jer kada uđe u cvetanje bilo koja agrotehnička mera, kao što je košenje ili zaoravanje, samo još više pospešuje raspršivanje polena u vazduhu. Najlakši način je mehaničko i fizičko uklanjanje čupanjem iz korena ili košenje ali pre cvetanja, s obzirom da je to jednogodišnja biljka.

„Onoliko koliko smo u mogućnosti sa brojem radnika koje imamo pokušavamo da se sa ovom korovskom biljkom izborimo, ali nemamo dovoljan kapacitet u ljudstvu za tu vrstu posla kao što je čupanje iz korena koje je najefikasnije”, istakao je Ćosić.

foto: AGROPRESS

Međutim , kada je reč o korovskim biljkama Ćosić kaže da u poslednje vreme imaju mnogo problema sa pojavom falopie, koja se ni mehaničkim čupanjem ne može iskoreniti.

„Nje ima na pružnom prelazu iz Ulice Sime Sarage kod ‘Moke’, kod Lozničke reke u Nemanjinoj ulici, u Ulici 10 na škarpi uz prugu. To je vrsta koja ni prskanjem totala ne može da se iskoreni, već samo urednim održavanjem možemo donekle da je sankcišemo. Prskali smo u više navrata totalom da bi suzbili tu masu falopie, ali do njenog iskorenjivanja nije došlo”, kazao je za Agropress direktor JKP „Gradsko zelenilo” Dejan Ćosić.

Prema njegovim rečima jedino što bi bilo neko trajnije rešenje jeste kultivacija zemljišta u zimskom periodu da bi izmrzao korenski sistem, ali kako je rekao to je obiman i skup proces.

Agropress