Vesti

Bebinih pet jarića Hajro pazi više nego sebe

Nova Varoš – Koza Bebi, vlasnika Hajra Ćućevića (79) iz Nove Varoši, ojarila je šestorke, što ne pamte ni najstariji meštani.Petoro je ostalo u životu, pa ponosni vlasnik kaže da će morati da proširuje staju jer neće da rasprodaje stado.

Koza Bebi, alpske rase, pre se jarila tri puta i uvek po dvoje, a poslednje jaranje trajalo je skoro čitav sat.

Supruga Hasena (73) i komšije kažu da Hajro pazi jarad i kozu bolje nego sebe. Nakon što se ojarila, Bebi je “na posebnom režimu”, a ponosni vlasnik danonoćno bdi nad njima.

“Namučila se, jadnica, ali je jaka, oporaviće se. Hranim je jarmom i senom da povrati snagu, a ječam joj dajem tek kada ga properem, bojim se da je prskan. Voli i jabuke, svaku joj očistim od truleži”, kaže on.

Bebi je začela šestorke sa jarcem iz Draževića, iz stada poznatog kozara Radenka Boranijaševića.

“Radenkovom krivicom sam pre dvadesetak godina i počeo da gajim koze. Nije imao da mi plati građevinske radove, pa mi je dao kozu i jarca. I od tada ih imamo po nekoliko u štali, a rad oko stoke me održava u životu”, priča Hajro.

Hajro i Hasena Ćućević žive sami u porodičnoj kući. Deca su formirala svoje porodice i za poslom otišla daleko od zavičaja.

“Koze prodajem ali preko volje i samo onima za koje znam da će ih dobro paziti. Jednom sam loše procenio novog vlasnika, pa su koze i jare kod njega živeli u nehumanim uslovima. Uzeo sam ih nazad. Morao sam da ih platim skuplje nego što sam ih prodao, ale ne žalim”, kaže Hajro.

Izvor: Blic, Ž.D.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!