Vesti

Budžet za poljoprivredu opštine Gornji MIlanovac i ove godine 50. miliona dinara,sredstva za kalcifikaciju zemljišta i nabavku krečnog materijala i ove godine biće dodeljena poljoprivrednicima

Opština Gornji Milanovac je‭ ‬i ove‭ ‬2018.‭ ‬godine za poljoprivredne proizvođače sa svoje teritorije obezbedila u svom budžetu sredstva za kalcifikaciju zemljišta i nabavku krečnog materijala na parcelama na kojima je analizom utvrđena previsoka kiselost zemljišta.
“ Pod kalcifikacijom zemljišta podrazumevamo meru kojoj je cilj da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i normalno.‭ ‬Ovaj zadatak se postiže unošenjem velike količine kreča u zemljište, “ kaže za Agropress Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Foto: Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac

Ona podseća da su analize obradivog poljoprivrednog zemljišta na području Gornjeg Milanovca u‭ ‬2017.‭ ‬godini rađene za‭ ‬81.‭ ‬domaćinstavo,‭ ‬koja su se na osnovu javnog poziva dostavili uzorke zemljišta na analizu. Prema preporuci poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Čačka‭ ‬opština je nabavila‭ ‬441,675‭ ‬tona krečnog materijala koje su u jesen‭ ‬2017.‭ ‬godine uspešno raspodeljeni poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine. Za nabavku krečnog materijala kao i hemijsku analizu uzoraka opredeljena su sredstva od‭ ‬2.miliona dinara.‭

“ Sa isporukom krečnog materijala Opština Gornji Milanovac krenula je na osnovu tačno određene‭ ‬količine potrebnog krečnog materijala i sprovodenog postupaka javne nabavke za‭ ‬441,675.tona.‭ Inače,‭ ‬imajući u vidu izuzetan značaj poljoprivrede za ekonomsku stabilnost i održiv razvoj lokalne samouprave,‭ ‬Opština Gornji Milanovac za‭ ‬2017.‭ ‬godinu obezbedila je agrarni budžet za potrebe razvoja poljoprivrede u iznosu od‭ ‬50.000.000‭ ‬dinara i to na ime kalcifikacije i nabavke protivgradnih raketa po‭ ‬2.000.000‭ ‬dinara,‭ ‬naknade protivgradnim strelcima‭ ‬1.800.000‭ ‬dinara,‭ ‬posetu poljoprivrednom sajmu‭ ‬100.000‭ ‬dinara,‭ ‬pomoć udruženjima iz oblasti poljoprivrede‭ ‬200.000‭ ‬dinara a kao poseban vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima na osnovu Programa mera koji je odobren od resornog Ministarstva poljoprivrede,‭ ‬podsticajna sredstva u iznosu od‭ ‬39.600000,00‭ ‬dinara,” dodaje Nedeljković za Agropress.

U‭ ‬opštini Gornji Milanovac za‭ ‬2018.‭ ‬godinu,‭ ‬budžet za poljoprivredu ostaje isti i iznosi‭ ‬50.miliona dinara. U narednim danima će na osnovu Programa Ministarstva poljoprivrede za jedinice‭ ‬lokalne samouprave‭ ‬biti donete mere koje će poljoprivrednicima opštine Gornji Milanovac biti na raspolaganju.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!