Vesti

Čačak dobija laboratoriju za kontrolu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Čačak – Agronomski fakultet u Čačku uskoro će otvoriti laboratoriju za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih priozvoda.

Tako će poljoprivredni proizvođači moći da prekontrolišu nivo pesticida i teških metala u voću i povrću pre izvoza, a građani da budu sigurni šta konzumiraju.

Laboratorija je počela sa radom ali za sada u svrhe naučno istraživačkog rada. Docent Pavle Mašković učesnik je bileteralnog projekta sa Kinom zajedno sa članovima katedre za biologiju.

“Radi se o biljnim ekstraktima, samoniklim voćnim vrstama kao što je kupina, malina. Pravimo na različite načine ekstrakte, subkritične ekstrakcije, ultrazvučne ekstrakcije i izolujemo akivne komponente koje su prisutne u tim ekstraktima kako bi možda našli primenu u prehrambenoj industriji, a možda čak i u farmaceutskoj. Rade se različite biološke aktivnosti, radimo i citotoksičnost. Sve to radimo u našim laboratorija. A sada u novoj, će se pored naučno istraživačkog rada, raditi i kontrola kvaliteta. Zapravo radimo na kreditaciji toga”, rekao je Mašković.

Korist od laboratorije za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda imaće pre svega voćari zapadne Srbije kao i ostali poljoprivredni proizvođači.

Dekan Aagronomskog fakulteta Vladeta Stevović navodi da će prevashodno imati korist jer će izvoznici i proizvođači dobijati savete za primenu odgovarajućih sredstava.

“Naravno i da detektujemo šta se nalazi u tim proizvodima, da nam se ne bi vraćali kontigenti. Pre svega vidim ulogu ovakve laboratorije da na terenu vidimo šta imamo da nam se propusti ne dešavaju”, rekao je Stevović.

Savremena poljoprivredna proizvodnja je ne zamisliva bez saveta stručnjaka i mora biti pod nadzorom.

Stevović navodi da agronomima nije mesto na birou rada, nego je na terenu.

Skupocena oprema nabavljena je kroz nekoliko projekata države i fakulteta u vrednosti oko 500.000 evra, a poslednja sredstva obezbedio je grad Čačak u iznosu od dva miliona dinara.

Agro pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!