Vesti

Čačanski čips samo od domaćeg krompira

Potpisivanjem ugovora o saradnji preduzeća ‘’Mona Javor’’ i kompanije ‘’Chips Way’’ najavljena je buduća saradnja ove dve kompanije u okviru koje će čačanska čipsara koristiti semenski krompir preduzeća Mona Javor.
Potpisivanju ugovora prisutvovali su, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Senad Mahmutović, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, profesor poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zoran Broćić, kooperanti i mnogobrojni mediji.

Foto:Agropress

Da se samo kvalitetom kupci mogu vratili domaćem tržištu potvrdjuju proizvodjaći semenskog krompira poput Mone Javor iz ivanjičkog sela Kušići koji gotovi polovinu celokupne proizvodnje isporučuju čačanskoj čipsari. Prošlogodišnja isporuka od 300 tona ,naredne godine biće povećana na 500 tona,rekao je za Agropress Djordje Momirović, vlasnik preduzeća Mona Javor.

“Mi radimo na 55. hektara semenski krompir, polovina proizvedenog ide za čačansku čipsaru. Sa njima saradjujemo dve godine, a potpisivanjem ugovora stičemo sigurnost, ne samo mi, već i kooperanti, odnosno svi ovi vredni ljudi iz okoline koji se bave proizvodnjom krompira”, kaže Momirović i dodaje da je sasvim sigurno da krompir koji se proizvodi u Sjenici,Ivanjici i Novoj Varoši nije lošiji od uvoznog. Moramo vratiti poverenje i biti niži sa cenom od uvoznog semena, ali kvalitet je na prvom mestu,kaže Momirović.

Da su prezadovoljni kvalitetom semenskog krompira potvrdjuju iz kompanije Čips vej koji će za proizvodnju čipsa iskoristiti mnogo veće količine krompira.
“Prezadovoljni smo kvaliteetom Moninog semena,ne trebaju nam uvozna semena pored njihovog koje je odličnog kvaliteta.Početak lanca za proizvodnju dobrog čipsa je u semenu i ne postoji razlog za nekim drugim partnerstvima,pored Mone koja svoj posao obavlja profesionalno,kaže Tomislav Bajević,direktor kompanije Čips Vej.

Lanac proizvodnje krompira na domaćem tržištu mora se povezati, kako bi se smanjio uvoz semenskog krompira koji se kreće izmedju 3 i 4 hiljade tona,rekao je profesor dr Zoran Broćić sa katedre za agrotehniku i agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dodao da imamo trend povećanja izvoza čipsa koji je u prošloj godini dostigao 16 miliona evra.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!