Čačanskim drvoredima i parkovima dominiraju stabla lipe i borova, u 2024. godini planirana kompletna zamena drvoreda u nekoliko centralnih ulica

foto: AGROPRESS


Čačak – Najzastupljenija vrsta drveća u Čačku definitivno je lipa kada je reč o lišćarima, a što se tiče četinara to su borovi i donedavno smrče ali koje se u poslednjih nekoliko godina u velikom broju suše jer im očigledno ne odgovaraju klimatske promene.

„U samom gradu najviše ima stabala lipe, breze, platana, koja zahtevaju zbog svojih velikih krošnji ili korenskog sistema redovno održavanje, a topola je najzastupljenija kod Gradske plaže koje su u zenitu, to znači da su to stabla koja su dala svoj maksimum i sad ih samo treba održavati orezivanjem koje nije drastično, da bi imala funkcionalnost, ali da bi zadovoljila estetske parametre”, kazao je direktor JKP Dejan Ćosić.

 

foto: AGROPRESS

Prema njegovim rečima u Velikom parku se nalaze stabla visine od 25 do 30 metara i to su beli borovi i lipe i delimično jelki.

U parku kod autobuske stanice dominira ogromna topola u centralnom delu a zastupljene su i lipe i vrbe.

Kada je reč o drvoredima zastupljen je platan (Bulevar Vuka Karadžića i kod Solida), u Ulici Dragiše Mišovića imamo u jednom delu kuglasti jasen, dok je u drugom zastupljen kuglasti javor, a u donjem delu do bolnice nalazi se drvored javora.

U Ulici Cara Lazara do kružnog toka zasađeno je desetak stabala celtisa, dok u Ulici Kneza Miloša dominira kuglasti jasen, koji je u lošem stanju I u planu za sledeću godinu je njegova zamena za kuglaste forme. U Amidžinoj ulici je zasađen drvored crvenolisne šljive gde se pojavio problem sa stablima koja više nisu u dobrom stanju, tačnije ima dosta suvih stabala I tu će se raditi totalna rekonstrukcija uskopiramidalnim brestom.

foto: AGROPRESS

Drvored u Ulici Bate Jankovića kada je rađen kružni tok posađen je kuglasti javor dok je u delu ulice do Borčeve hale dominira javor I tu je u planu totalna rekonstrukcija.

Agropress