Užice – Pored prirodnih lepota i brojnih kulturno – istorijskih spomenika grad Užice se može pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom.
Čuvena užička komplet lepinja je specijalitet koji svako ko dođe u grad na Đetinji obavezno proba, a kako kažu dobri poznavaoci kuhinje poseban ukus daje pretop.
„Lepinju prvo napravimo od testa i kada je otvorimo i skinemo poklopac u nju stavimo jaje i domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u furunu da se zapeče, tek na kraju po želji mušterija dodajemo pretop”, rekao je Dragan Lazić, pekar iz jedne čuvene užičke pekare i dodaje da na komplet lepinju osim Užičana dolaze i brojni turisti koji su o ovom gastronomskom užičkom specijalitetu saznali iz medija ili po „čuvenju”.
Iako je samo pravi majstori mogu napraviti da bude najbolja, komplet lepinja pravi se danas u skoro svakoj užičkoj pekari, a tajna je u tome što nije menjan originalni recept.
„Mislim da je najbolja baš zato što ništa nismo menjali, onako kako je napravljena prva pre mnogo godina, tako pravimo i svaku sledeću, suština je da ništa nismo ni pokušali da promenimo sve ove godine, svima onima koji dolaze kod nas sviđa se baš ovakva kakva je”, rekao je Lazić.
Većina žitelja ovog kraja za doručak jede nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim jogurtom. Koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija u Užicu ne izlazi iz mode, a ovaj specijalitet jedan je od razloga što u grad na Đetinji svraćaju brojni prolaznici kako bi se uverili u jedinstvenost ovog specijaliteta o kome se priča i van granica naše zemlje.
Agropress