Čuvena komplet lepinja postala turistički brend Užica

FOTO: AGROPRESS


Užice – Pored prirodnih lepota i brojnih kulturno – istorijskih spomenika grad Užice se može pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Čuvena užička komplet lepinja je specijalitet koji svako ko dođe u grad na Đetinji obavezno proba, a kako kažu dobri poznavaoci kuhinje poseban ukus daje pretop.

„Lepinju prvo napravimo od testa i kada je otvorimo i skinemo poklopac u nju stavimo jaje i domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u furunu da se zapeče, tek na kraju po želji mušterija dodajemo pretop”, rekao je Dragan Lazić, pekar iz jedne čuvene užičke pekare i dodaje da na komplet lepinju osim Užičana dolaze i brojni turisti koji su o ovom gastronomskom užičkom specijalitetu saznali iz medija ili po „čuvenju”.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Iako je samo pravi majstori mogu napraviti da bude najbolja, komplet lepinja pravi se danas u skoro svakoj užičkoj pekari, a tajna je u tome što nije menjan originalni recept.

„Mislim da je najbolja baš zato što ništa nismo menjali, onako kako je napravljena prva pre mnogo godina, tako pravimo i svaku sledeću, suština je da ništa nismo ni pokušali da promenimo sve ove godine, svima onima koji dolaze kod nas sviđa se baš ovakva kakva je”, rekao je Lazić.

 

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Većina žitelja ovog kraja za doručak jede nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim jogurtom. Koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija u Užicu ne izlazi iz mode, a ovaj specijalitet jedan je od razloga što u grad na Đetinji svraćaju brojni prolaznici kako bi se uverili u jedinstvenost ovog specijaliteta o kome se priča i van granica naše zemlje.

Agropress