Vesti Životna sredina

Cveće iz Gornje Trnave i ove godine stiglo do Belog dvora i Vlade Republike Srbije

Foto: Top Pres

Topola – Kada su Novakovići iz Gornje Trnave, davne 2007. godine započeli proizvodnju cveća, ni slutili nisu da će njihove cvetnice stići čak do Belog dvora i Vlade Republike Srbije. Da bi zadovoljili visoke kriterijume mušterija, morali su da rade vredno i da iz godine u godinu sve više ulažu. Sada je njihova cvećarska proizvodnja raspoređena u osam plastenika, kvadrature oko 2200 kvadrata i tu nije kraj jer ova vredna porodica uvek ima nove planove.

„Radili smo povrće i videli da od toga nema velike zarade, predložila sam suprugu da krenemo sa cvećem, on me je poslušao i tako smo podigli prvo jedan plastenik pa sledeće još dva i svake godine ulažemo sve više i širimo posao. Radimo sezonsko cveće, lepi Jova, vinka, ledeno srce, vrbene, dan i noć, viseći program, surfinije, potpunije, viseće vinke, kaliopu, razne vrste muškatle, hrizantemu na otvorenom. Godišnje proizvedemo do 300.000 malih čašica a visećih od 15 – 20.000. Tržište nam je uglavnom u Beogradu, dolaze nam i kući iz okolnih gradova. Najvažniji je kvalitet biljke, mi se nismo reklamirali nikada ali jako veliko tržište imamo i jako puno mušterija jer je najbolja reklama od usta do usta, kad je kvalitet dobar to se čuje. Pored brojnih poslovnica i cvećara, naše cveće godinama ide i za Beli dvor i Vladu Republike Srbije“, kaže Jasna Novaković za TopPres.

Kao i svaka grana poljoprivrede tako i cvećarstvo zahteva dosta ulaganja. Da bi se zaradilo mora se imati sigurno tržište i dobar kvalitet.

„Cene rasada i semena se svake godine menjaju, ovaj posao je mnogo lep ali moraš dati celog sebe, u sezoni imamo par radnika koji nam pomažu jer radni dan traje od 7 jutri do 19 uveče. Biljke traže negu, zalivanje, štićenje, pristojna je zarada može da živi četvoročlana porodica normalno ali ulaganja svake godine su velika. Podigli smo objekte uveli parno grejanje sisteme za navodnjavanje mnogo nam je olakšano. Ja i suprug smo krenuli sa jednim plastenikom nismo nikada tražili niti koristili pomoć od države, sve što vidite ovde nas dvoje smo sami uradili samo vrednim radom. Imamo ćerku i sina oboje nam pomažu najčešće razvoze“, priča nam ova vredna poljoprivrednica.
I još jednom se dokazalo da sloga kuću gradi. Tako i Novakovići, složno i uz dogovor podigoše plastenike i napraviše biznis.

„Kada bude kraj sezone deo novca odvojimo za sledeću godinu, za ulaganja koja su nama potrebna. U Srbiji može da se zaradi ali mora dosta da se radi, svaki početak je težak, ali mora se i rizikovati, non stop se edukovati pratiti novosti šta tržište traži lep je ovo pisao i svima bih ga preporučila bolje živeti ovde i ako je po nekada teško nego u inostranstvu“, zaključuje Jasna.

Agropress / Top Pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!