Vesti

Da li će Poljska rešiti cenu srpske maline?

U ime proizvođača maline, u Poljsku je otputovao dr Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo zajedno sa predstavnicima resornog ministarstva kako bi se

uporedila tržišta cena i kvalitet crvenog zlata, a nakon toga formirala akontna otkupna cena za ovogodišnji rod.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović posle sastanka koji je održan sa resornim ministarstvom rekao je da su dogovorili formiranje radnog tela koje će se uputiti u Poljsku.

,,Radno telo će činiti predstavnici resornih ministarstava, izvoznici i proizvođači malina, s tim što će u naše ime krenuti dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku. Predloženo je da se uporedi cena malina u Poljskoj i naša, ali i kvalitet srpskog `vilameta` i njihove maline, nakon čega, najkasnije do četvrtka očekujemo sastanak sa konkretnim dogovorom oko akontne cene za ovu godinu “, rekao je Radović dodajući da veruje da će uskoro biti ponuđena cena od najmanje 200 dinara po kilogramu crvenog zlata.

On podseća da su malinari tražili da prosečna cena bude 1,83 evra ili 200 dinara za kilogram malina. Sada je cena od 100 do 125 dinara, ponegde do 150 dinara. Izvoznici smatraju da je cenu maline u Srbiji oborila niska cena poljske pa će rešenje pokušati da pronađu u Poljskoj kako bi utvrdili konkretnu cenu i na nju dodali bonus za kvalitet srpske maline.

Glas zapadne Srbije/Agro pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!