Vesti

Domaći krompir za čačanski čips

Ivanjica – Predstavnici preduzeća Mona i kompanije Čips vej, potpisisali su danas u Kušićima kod Ivanjica ugovor o budućoj saradnji, koja je započeta pre par godina.
Buduća saradnja predviđa da Čipsi vej, kao semenski krompir ubuduće koristiti krompir preduzeća Mona Javor koji će se proizvoditi na planini Javor, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.400 metara.
Preduzeće Mona Javor za ovu neophodnu sirovinu za proizvodnju čipsa, garantuje visokim kvalitetom koje ni u jednom segmentu ne zaostaje za kvalitetom semenskog krompira koji se do sada uvozio iz zapadne Evrope, a cenovno je i konkurentniji.
Ovim konkretnim aktivnostima koje će sprovoditi ova dva domaća preduzeća promoviše se i zaštita domaće proizvodnje koja je od krupnog interesa za srpsku poljoprivredu i visoko na listi prioriteta celokupne privrede naše zemlje.
Vlasnik preduzeća Mona Javor, Đorđe Momirović, kaže da ova saradnja pruža sigurnost za obe firme u smislu snabdevanja semenskog krompira, kooperanata.
„Smanjujemo uvoz, obezbeđujemo seme domaćem tržištu koje se ranije uvozilo iz Nemačke, Holandije. Sa druge strane vraćamo semensku proizvodnju koja je malo zamrla, gde smo i svi mi pomalo krivi. Ova proizvodnja će značiti mnogo ovom kraju, tu mislim na Sjenicu, Ivanjicu i Novu Varoš. Naše parcele su upravo u tim opštinama, najviše u Sjenici. Smatram da i čačanska Čipsara ima dobar kvalitet proizvodnje“, rekao je Momirović.
Momirović kaže da je zadovoljan saradnjom koju imaju sa državnim organima Srbije kao i sa organima iz opština Ivanjica i Sjenica.

Foto:Agropress

Direktor kompanije Čips vej, Tomislav Bajević, kaže da postoji jedna veza od Sjenice do Zablaća, jedna kooperacija sa puno domaćinstava koja na taj način zarađuju, ostaju u ovim krajevima i daju kvalitet konačnog proizvoda, odnosno čipsa.
„Mona ne proizvodi samo seme za čipsaru, već i seme za jestivi krompir i sve druge industrije koje traže dobar kvalitet krompira pa samim tim i semena. Siguran sam da seme koje smo mi preradili i dali proizvođačima je izuzetnog kvaliteta“, rekao je Bajević.
Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović, rekao je da ugovor između ove dve kompanije štiti i promoviše domaću proizvodnju, posebno proizvodnju sa nacionalnim kvalitetom i zaštitom geografskog porekla.
„Širi značaj ovog ugovora jeste obuhvatanje ogroman broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji su dominantni, tako da je opšti interes prenesen na veliki broj malih proizvođača koji imaju poslovnu saradnju sa vama. Hteli bi da ohrabrimo i pozovemo druge domaće kompanije da se po sličnom modelu i principu udružuju, da šire taj krug na individualne poljoprivredne proizvođače, a njih pozivam da koriste podsticajne mere i investicije za unapređenje primarne proizvodnje pre svega u nabavci odgovarajuće opreme i mehanizacije“, rekao je Mahmutović.
Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, istakao je da je podsticaj poljoprivredne proizvodnje i plasman domaćih proizvoda nešto što je veoma značajno.
„Opština Ivanjica ima fenomenalnu saradnju sa Vladom Srbije posebno sa Ministarstvom poljoprivrede koje jako uspešno vodi Nedimović. Imali smo značajnih rezultata u proteklih nekoliko dana, od ministarstva smo dobili pomoći od 200.000 tona merkatilnog kukuruza ugroženim područjima, zatim gorivo za ugrožena područja“, zaključio je Lazović.

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!