Vesti

Dragačevska „Smilja“ najpopularnija u Hrvatskoj

Za razliku od Srbije,u bivšim jugoslovenskim republikama,poljoprivredni proizvodjači prepoznali su šansu u proizvodnji lekovitog bilja i dali šansu smilju,čijom se destilacijom dobija jedno od najskupljih etericnih ulja na svetu.

Berba ovog bilja vrlo je zahtevna i skupa,ali zahvaljujući jednom čoveku iz Dragačeva, sada dosta olaksana.

Srećko Zoćević iz sela Rogača konstruisao je mašinu za berbu ovog lekovitog bilja koje se vrlo malo proizvodi kod nas,a donosi ogromnu zaradu

U DRAGAČEVSKOM SELU ROGAČA, SAMOUKI PRONALAZAČ KONSTRUISAO SMILJU

Iako meštani tvrde da je bolje da je ostao u gradu,poljoprivrednik Srećko Zoćević konstruisao je mašinu za žetvu smilja,lekovitog bilja ,čijom destilacijom se dobija jedno od najskupljih ulja na svetu.Glavni kupci njegovog pronalaska su proizvodjači iz bivših jugoslovenskih republika.Ovaj samouki pronalazač tvrdi da mu je selo inspiracija i da život u njemu ne bi menjao gradskim.

Proizvodjači smilja iz Hrvatske,Bosne i Hrcegovine kao i Crne Gore slave Srećka Zoćevića iz Dragačeva.Ovaj poljoprivrednik iz dragačeskog sela Rogača-konstruisao je mašinu za žetvu smilja koja se najčešće radi ručno,ali je vrlo zahtevna.

Ovo je mašina za žetvu smilja,namenjena je za krajeve gde ima tog bilja,ovo na svetu još niko nije napravio,rade ručno,iako je berba vrlo zahtevna.Ona kosi lekovito bilje,smilje od koga se prave eterična ulja.Imaju ogromni zasadi u Hrvatskoj,čak su i KInezi došli u Hrvatsku i zasadili na 100 hektara ovo bilje,zakupili zemljište na 49 godina.Kod nas u Dragačevu smilje se gajilo 1938 godine i radjena destilacija,ali je zamrlo,Na žalost,radimo i bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom koja ne donosi zaradu,umesto da se opredelimo za proizvodnju ovog lekovitog bilja” ,kaže Zoćević za Agropress.On dodaje da je popularna “Smilja”doživela da se stalno usavršava.

Osam puta sam išao u Hrvatsku da je probam,bilo je i promašaja,ispitivanja,prepravljanja,da bi se danas došlo do ovakve mašine.Sadasvi u Hrvatskoj znaju za mene i zovu me svaki dan,na stotine poziva dnevno,da proizvedem pedeset,mogao bih da prodam istog dana”,kaže Zoćević.

Srećko ipak tvrdi da mu Dragačevo daje inspiraciju da stvara modele koji će olaksati poljoprivrednu proizvodnju onima koji od nje žive.

SMILJE ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

Destilacijom ove biljke koja sadrži visok procenat kolagena pa je, zato, Francuzi nazivaju “immortelle” („besmrtna“), dobija se jedno od najskupljih etarskih ulja na svetu, koje se već vekovima upotrebljava za uklanjanje bora, ožiljaka, strija i modrica. U narodnoj medicini koristila se i kao lek protiv bronhitisa i kašlja, kao sedativ, za smanjenje krvnog pritiska i holesterola, za sprečavanje nastanka ugrušaka i za druge namene.

PROIZVODNJA SMILJA-SIGURAN PROFIT

U početnom periodu proizvodnje, kada su prinosi manji, dobija se od tri do pet tona smilja, što daje samo pet do sedam litara ulja, pa ovaj posao ne deluje preterano isplativ. Ali kada saznate da se po berbi jednog hektara može zaraditi najmanje 7.500 evra i da se, vremenom, prinos može povećati na do 10 tona po hektaru – onda je računica mnogo privlačnija. Eterično ulje dobijeno od ove biljke, inače, prodaje se i po ceni od 1.800 evra po kilogramu na malo…

Ostavite komentar

error: Content is protected !!