Vesti

Država će pomoći obnavljanje zadrugarstva

U naredne tri godine, u 500 najvećih sela biće osnovane zadruge, za čiji će uspešan početak rada država izdvojiti do 50.000 evra, najavio je Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

On je na skupu koji je okupio stotinak predstavnika republičkog, pokrajinskog i regionalnih zadružnih saveza, kao i zemljoradničkih zadruga i lokalnih samouprava, rekao da je cilj postavljanje novih temelja, pri čemu se neće baviti onim što je bilo, od gušenja zadruga, oduzimanja imovine i zemljišta, pa i do toga da su taj oblik vlasništva neki uspeli i da privatizuju. On je naglasio da je država odlučna da obnovi zadrugarstvo kako bi pomogla selu i zadržala mlade na imanjima.

– U svetu je registrovano 800 miliona zadrugara u oko 750.000 zadruga, dok u Srbiji zvanično radi oko 1.500 ali je samo 1.100 podnelo završni račun. Kakav, ne treba objašnjavati, i mi to hoćemo da menjamo, najpre kroz  zakonodavni okvir, koji je očigledno kreiran u kabinetima. Mi sada hoćemo da vratimo zadružnu imovinu, ali i da u rad uključimo Srpsku akademiju nauka, naučne institute, fakultete – rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, državna pomoć biće usmerena na pribavljanje opreme ili sredstava neophodnih da se zaokruži proizvodni proces u tim sredinama, pa je moguće da se novac upotrebi za hladnjače, mini-sirane, sušare ili drugu opremu. Kriterijumi za to biće krajnje jednostavni, tvrdi ministar i naglašava da će se sve raditi u saradnji sa lokalnom samoupravom koja je i garant prilikom dodele sredstava.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!