Agropress Vesti

Etno-domaćinstvo „Čuvarkuća”: Spoj prirode, tradicije i „rudničkog šarma”, od sledeće godine „tim-bilding” i panoramsko jahanje

Rudnik – Svedočeći zdravom životu, živeći u skladu sa prirodom i tradicijom, ali i dajući nesebičan doprinos u razvoju planinskog eko-turizma, u ambijentu očaravajuće lepom, nastanila se porodica Milosavljević, a sve „hodočasnike“ na lepote Rudnika, kako namernike tako i slučajne prolaznike, više je nego obradovala kada je pod njenim okriljem osnovano etno-domaćinstvo „Čuvarkuća“, sada već davne 2008. godine.

Domaćinstvo Čuvarkuća Foto: GZS

Ono ove godine slavi 13 godina postojanja, a seoskim turizmom se bavi oko tri godine uz propratne visoke ocene i recenzije na prestižnim internet-sajtovima iz oblasti turizma.

Kako kažu iz ove kuće, prošla, 2020. godina bila je rekordna po broju poseta i u njoj beleže 744 noćenja i više od 2200 posluženih obroka ne samo gostiju smeštenih kod njih već i onih iz susednih vila.

„Ove godine smo povećali kapacitet ležaja i samim tim smo brojke iz prošle godine prestigli još početkom juna i do kraja godine očekujemo dupliran broj gostiju u odnosu na lane“, kaže Boško Milosavljević.

On dodaje da domaćinstvo aktivno učestvuje u obeležavanju planinarskih i tzv. MTB staza (brdsko-planinski biciklizam), čišćenju deponija, podizanju odnosno dovršetku „rudničke svetinje“, Crkve Svetog Đorđa kao i u manifestacijama „Šilopajska panorama“, „Vidovdanski susreti“…

Ipak, kako najavljuje, ono što će posebno biti atraktivno budućim posetiocima jeste jedan potpuno novi vid aktivnog turizma koji će imati na raspolaganju od sledeće sezone.

„Od sledeće godine organizujemo i tim-bilding susrete gde će učesnici doživeti planinu iz druge perspektive: panoramsko jahanje, berba lekovitih i jestivih biljaka i pečuraka… Njih ćemo zajedno pripremati u prirodi“, navodi on.

A već sad, osim klasičnog vida turističkog smeštaja koji podrazumeva noćenja sa hranom u sobama i apartmanima, na ovom šumadijskom „ranču“ moguće je zakazati i ručak sa domaćim specijalitetima ili dnevni odmor u prirodi uz kafu ili sok.
Izabere li se ta druga varijanta, onda se baš za sve „pita“ Biljana Milosavljević, stub porodičnog gazdinstva i oličenje kuvarskih veština, kao i mnogobrojnih gastronomskih specijaliteta „Čuvarkuće“.

Njen izuzetni talenat dospeo je i do kamera Javnog medijskog servisa Srbije.

Kada je posredi usluga u „Čuvarkući“, poruka, predlog ili molba – a možda bi zbog kvaliteta najprikladniji izraz bio „naredba“ – onima koji putuju preko Rudnika, ljubiteljima prirode, posetiocima najviše šumadijske planine, planinarima, rekreativcima, gostima i svim prolaznicima, glasi:

Ako već niste odvojili vreme za duži boravak na Rudniku i ako ne planirate da prenoćite, nemojte propustiti priliku da uživate u čarima zdravog i prirodnog okruženja, neverovatno raznovrsne, ukusne i zdrave hrane, čistog vazduha, impresivnog pogleda iz ovog domaćinstva…
U sve navedeno se i sâm autor ovih redova više puta uverio, a i prijatelji koji su dolazili.

„Ovo je ’nenormalno’ dobra hrana. Prošao sam Evropu uzduž i popreko, ali ovako nikad nigde nisam jeo i uživao. Kad idemo sledeći put?“, upitan je autor teksta od strane svog kuma, privrednika Djordja iz Beograda, inače „globtrotera“ i pravog turističkog „fanatika“, čoveka potpuno obuzetog strašću putovanja.

Na to domaćica Biljana, ima samo jedan odgovor: „Molim samo da mi se najavite ranije, ako je moguće i dan ranije, da bih na vreme mogla da spremim sve što želite.“

I uz „kasne“ najave bilo je dovoljno – za jedan od najboljih gurmanskih užitaka ikad! Pa tako više puta. „Čuvarkuća“ je nosilac titule „Beli labud“ iz 2017. za najlepše uredjeno dvorište i baštu.

GZS/Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!