Poljoprivreda

Francuske ovce zavolele Šumadiju

Aranđelovac- Porodica Strainović iz sela Brezovac bavi se ovčarstvom od 2007. godine, kada su započeli
proizvodnju sa prvih petnaestak ovaca rase il de frans.
Za ovu rasu su se kažu opredelili zbog visoke produktivnosti i brzog prirasta, stado se sa godinama brzo širilo pa sada dostiže broj od 30 plotkinja i tri ovna iz uvoza, a plan domaćina je da sledeće godine uveze još 20 ženki, jer je bitan što bolji priplodni materijal.
Kako se francuske ovce uspešno gaje već 10 godina u domaćinstvu Strainovića već su postale kao naše domaće rase i uspešno su se aklimatizovale na naše uslove.
„Za ovih deset godina bavljenja ovčarstvom prolazilo se na samom početku kroz mnogo prepreka kao što je papirologija, kupovina priplodnog materijala, neznanja o samoj rasi, ali nikad nismo pomislili da odustanemo, uvek smo išli korak napred“, kaže Dragan Strainović.
Tako su se Strainovići pre nego što im se pružila prilika da dođu do inostranih ovnova odlučili da prvi na svojoj farmi obave takozvanu laparoskopsku metodu osemenjavanja duboko zamrznutim semenom.

Foto: Agropress

Foto: Agropress

„Tad je upravo i krenuo najveći uspon u našem odgoju jer je ova savremena, nova metoda donela brojne prednosti našim ovcama, ali sama metoda je zahtevna i pored stručnosti lica koje je izvodi neophodno je i pripremiti ovcu na adekvatan način u smislu ishrane, kondicione forme ali i hormonske pripreme”, objašnjava Strainović.
Posle deset godina Dragan ističe da ne bi uspeli u ovoj priči da nemaju veliku podršku roditelja, pa zajedničkim trudom i radom sve može da se ostvari a kao u svakom poslu najvažniji su zdravlje i sloga.
Inače, il de frans rasa je dobila ime po pokrajni na severu Francuske. Stvorena je ukrštanjem merino rambujea sa engleskim dišlej ovnovima. Lako se prilagođava različitim klimatsko-geografskim uslovima, pa je danas zastupljena u preko trideset zemalja širom sveta.
Telesna masa odraslih ovaca u proseku iznosi 75 do 90 kg, a ovnova 130 do 150 kilograma. Randman mesa odraslih grla se u proseku kreće oko 55%, a jagnjadi 60%.
Rasa je ranostasna, karakteristična je policikličnost, ovce se mogu jagnjiti tri puta za dve godine. Plodnost je visoka, pri jagnjenju najčešće su dvojke, dok kod boljih uslova nege i držanja nisu retke ni trojke. Jagnjad sa tri meseca starosti dostižu u proseku 32 kilograma, ali ima primeraka koji za isti period doguraju i do 40 kilograma telesne mase.

„Pored mesnatosti i plodnosti, posvećeni smo i očuvanju eksterijera rase, a to su širina prednjeg i zadnjeg trupa, ravne leđne linije, široka trouglasta glava, srcaste uši okrenute napred, naborana mesnata njuška. Kada se uklope hrana i stroga selekcija tu nema greške, zato ću ja uvek podržavati novine i razvoj kada je u pitanju poboljšanje genetike“, zaključuje Strainović.

Marija Lazarević,Agropres

 

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!