Vesti

Francuz i Meksikanka 17 godina putuju po svetu, a zaljubili se u Srbiju berući višnje

Topola – Neobični svetski putnici, Francuz Žan-Mari Sarto, koji već 17 godina putuje po svetu, i njegova devojka,Meksikanka Roko Becenta, oduševljeni su Srbijom pošto su u šumadijskom selu Junkovac, na sredini puta Topola–Rača, učestvovali u berbi višanja.

Njihov domaćin Predrag Ranković, koji ih je ugostio, odveo ih je u dedovinu, u porodični višnjak da vide kako se prave tradicionalni sok i slatko.

– Nikada nisam do sada popio ukusniji sok, niti probao slatko kuvano na ovaj način. Neverovatno – počinje svoju priču Žan, svetski putnik. Po ocu Francuz, od majke Grkinje, između života u Parizu i putovanja i avantura po svetu, izabrao je ovo drugo – obišao je više od 50 zemalja.

Iza njega su ostali kontinenti Amerika, Australija, Afrika, milioni pređenih kilometara… Kroz sedamnaestogodišnje putovanje bilo je mnogo zgoda i nezgoda. One ružne – pljačku u Atini, kada je ostao bez ičega, i udes u Turskoj, gde su, kaže, najgori vozači na svetu – ostavlja iza sebe. O onim lepima vodi blog, a često i na popularnom Jutjubu osvane snimak, recimo iz Gvineje Bisao, sa tamošnjim stanovništvom i sa putovanja kroz Senegal.

Što zbog prijateljstva sa Predragom i njegovim najbližima, ženom Sanjom, bratom Sašom, ocem Cvetinom i majkom Brankom, Žan gotovo prilikom svakog putovanja iz Francuske svrati u Srbiju. Žan i Predrag upoznali su se u Grčkoj, kada su kao mladići radili u tamošnjoj turističkoj agenciji. Bili su cimeri, a prijateljstvo je održano do danas.

– Srbija me podseća na Francusku od pre 50 godina. Moji su mi pričali da su tada i kod nas ljudi bili gostoljubivi, da su imali dušu. Toga više kod nas nema. Srbi su sačuvali ljudskost, imaju dušu, sve najlepše što krasi jedan narod – kaže Žan.

U šali, pomalo u šapatu, da ne čuje ljubomorna Meksikanka, na grčkom kaže “da su žene u Srbiji sigurno među najlepšima na svetu”.

Osim Srbije, kaže da je na njega od svih zemalja poseban utisak ostavio Kazahstan zbog naroda, ali i lepote ove zemlje. Kaže da posle Srbije, najupečatljivije utiske donosi iz Afrike. Obilazio je, pored ostalih zemalja, i francuske kolonije Gabon, Kongo, Centralnoafričku Republiku i Čad.

– Tamo su gotovo svi siromašni. Ali nemaju problem da poslednje parče hleba sa vama podele. Kao da imaju kult prema strancima koji tuda putuju ili im dođu u posetu. Bio sam na mestima gde je priroda netaknuta – priča Žan.

Sve do ove godine planetu je obilazio na motoru. Spavao u šatoru. Sada je zbog devojke Meksikanke ove godine kupio kamper, ali se od motora i daje ne odvaja. Kao ni od Roke, koju je upoznao u gradiću San Miguel de Aljende u meksičkoj državi Gvanahuato. To je malo turističko mesto na 1.900 metara nadmorske visine, koje poslednjih godina naseljavaju uglavnom bogati penzionisani Amerikanci.

Domaćini ovog neobičnog para, Šumadinci, čudom ne mogu da se načude kako Meksikanka tamani papričice. A Roka priča da prosto ne može da veruje koliko krajolici u srcu Šumadije imaju zelenila, koliko je zemlja prelepa…

– Žao mi je što sa Žanom ubrzo putujem za Mađarsku, pa preko Austrije idemo do Portugalije, a onda dalje do Engleske pa ko zna kud… Srbija mi se veoma dopala, ali nas put vodi dalje – priča Roka.

Izvor: Blic, Nebojša Radišić

Ostavite komentar

error: Content is protected !!