Huk i grmljavina od kojih zastaje dah, neverovatan vodopad na reci Đetinji kod Užica

FOTO: AGROPRESS


Užice – Ako krenete uzvodno uz Đetinju, na samo nekoliko kolometara od centra Užica dočekaće vas neverovatan prizor, u kom ova reka pokazuje svu svoju snagu. Nestvaran vodopad od 20 metara spušta se niz padine, a nastao je izgradnjom Velike brane početkom prošlog veka u mestu zvanom Sinjevac.

„Usled otvaranja tkačkih fabrika u Užicu, povećavala se potreba za strujom. Planovi za izgradnju Velike brane postojali su još oko 1907. godine, ali su realizaciju ove ideje omeli ratovi. Radovi su konačno započeli 1925. godine, a svečano je puštena u rad 01. januara pet godina kasnije“, rekao je Goran Novaković istoričar Narodnog muzeja u Užicu.

Vodena pregrada podignuta je kod Ristovića stene, na mestu gde reka Đetinja izlazi iz Staparske klisure. Na taj način dobio se potreban pad, ali i stvorila lokacija od koje zastaje dah. Brojni su oni koji ne zaobilaze ove mesto kad posete Užice, ali ima i onih koji uopšte ne znaju ni da postoji.

„Hidroelektrana u Turici sastojala se iz brane, dovoda za vodu od brane do elektrane i same zgrade elektrane. Dužine 41 metar i visine 18,9 metara. Po sredini, iznad temelja brane izgrađena je ispusna ustava sa otvorom, a na levoj strani brane sazidane su dve ustave za preliv u reku suvišne vode. U to vreme bila je zaista impozantna i ljudi su sa oduševljenjem dolazili da je vide”, kaže Novaković.

Stariji Užičani, ribolovci, su crvenim slovima u kalendar upisivali dan u godini kad su se ustave na brani podizale, jer tada bi Đetinja nadolazila i bila prepuna ribe. Na obalama su se nalazili načičkani pecaroši koji bi tog dana imali najveći ulov, jer je pastrmke, mrene, krkuše i deverike bilo toliko, da su ih mogli hvatati čak i rukama.

U okviru projekta „Unapređenje turističke infrastrukture u regiji Zapadna Srbija” u Užicu je nabavljeno 10 kajaka kojima će se posetioci voziti stazom dugom 900 metara kanjonom reke Đetinje. Uz pomoć Ministarstva turizma sa 1,4 miliona dinara nabavljeni su kajaci, urađeno pristanište, stavljena zaštitna ograda na brani, a iz gradskog budžeta urađene su pristupne stepenice.

„Zadovoljstvo nam je što u našoj turističkoj ponudi imamo kajake, koji će moći da se iznajmljuju svakoga dana od 11 do 20 časova. Imamo u ponudi osam kajaka koji su prilagođeni za početnike. U klisuri reke Đetinje doživljaj na vodi, potpuno je drugačiji u odnosu na šetnju, to je nešto zaista predivno i ovim putem pozivam sve građane da uživaju u ovoj vožnji kajacima,” rekao je Miroslav Rađen direktor TO Regije Zapadna Srbija.

FOTO: AGROPRESS
FOTO: AGROPRESS

Ideja je da se i u narednom periodu razvijaju novi sadržaji kako bi gosti koji dolaze u ovaj kraj kvalitetnije i raznovrsnije provodili svoje vreme.

Zelena staza klisurom reke Đetinje je 2017. godine dobila drugu nagradu za izuzetnost u Evropi što dovoljno govori o njenoj lepoti, a iz TO Regije Zapadna Srbija potrudili su se da dodatnim sadržajima privuku turiste u Užice.

Agropress