Agropress Vesti Poljoprivreda

Inostrani otkupljivači zainteresovani za ravnogorski semenski krompir (VIDEO)

Vađenje krompira,foto: Agropress

Gornji Milanovac – Duško Živanović i njegova porodica bave se poljoprivredom više od dvadest godina. Sada pod zasadom krompira imaju 27 hektara, a poslednjih godina razvijaju semensku proizvodnju, koja najbolje uspeva na izolovanim parcelama ravnogorskog pobrđa.

„Semenska proizvodnja zahteva ovakve uslove, gde je veća izolacija, gde okolo nema krompira koji je slabo tretiran i koji prenosi viroze na obližnje parcele” – objašnjava Živanović.
Kako kaže proizvođač, u suvom ratarenju je krompir ukusniji, ali ga je teže proizvesti.

„Ovde je uvek ukusniji krompir, bude čistiji, ima lepše lice. Ali, to je džaba ako ne možeš da ostvariš prinos, jer ovde se isto ulaže kao i na parcelama sa većim prinosom”.

Za ravnogorski semenski krompir zainteresovala se i kompanija iz ujedinjenih arapskih emirata ELIT AGRO, koja već poseduje 12 hiljada hektara srpskih oranica, na kojima sarađuje sa domaćim proizvođačima, od toga je 600 hektara pod krompirom.

„Konkretno se radi o sorti VIAR 808, to je pepsikova sorta. Inače jedan smo od najvećih dobavljača za ovu firmu u Srbiji. Ono što vidimo na parcelama je da su prinosi mali zbog suše, ali je kvalitet zadovoljavajući” – rekao je Igor Ivanišević, CEO ELITAGRA u Srbiji i dodaje da veliki kompanijski otkupljivači nude siguran otkup, a uz to stručnu pomoć i savremen pristup proizvodnji.

Igor Ivanišević, otkupljivač

„Sigurni smo da je u Srbiji moguće postići proizvodnju semenskog krompira koji zadovoljava evropske i svetske standarde” – zaključuje Ivanišević.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!