Vesti

Ipard, šansa za realizaciju značajnih projekata- održano predavanje u Ivanjici

Ivanjica – Predstavnici konsultatske kuće „SIM CERT“ doo iz Kruševca, u saradnji sa opštinom Ivanjica, održali su prezentaciju o uslovima i načinu konkurisanja kod IPARD II programa, a poljoprivrednim proizvođačima i hladnjačarima predstavljen je i novi proizvod, organsko đubrivo HUMUSTIM, saopšteno je na sajtu opštine Ivanjica.
Prisutne je u ime lokalne samouprave pozdravio zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, posebno naglasivši da će u saradnji sa državnim institucijama pružiti maksimalnu pomoć i logistiku poljoprivrdnim proizvođačima kako bi se ova važna privredna grana razvijala.
O važnosti ove prezentacije uvodnu reč dala je Slađana Borisavljević, republički sanitarni inspektor.

Foto Zepce.ne

IPARD program je dosta iskorišćen u Vojvodini, slilo se dosta novca kroz projekte,oformljeni su mnogobrojni savremeni kapaciteti za preradu. Mi bismo isto to mogli da primenimo kod nas, da hladnjačari koji su uspešni i likvidni apliciraju kod pistupnih fondova i dobiju sredstva ali i opremu za proširenje i unapređenje proizvodnje. Kriterijumi kod IPARD-a su veoma visoki i zbog toga su ove prezentacije od izuzetnog značaja kako bi se uspešni poljoprivredni proizvođači i hladnjačari što bolje pripremili a njihovi projekti dobili zeleno svetlo.-rekla je Borisavljevićeva.
Drugi deo predavanja bio je posvećen predstavljanju organskog đubriva HUMUSTIM. Reč je o organskom đubrivu koje pored višestrukog pozitivnog delovanja na rast i razvoj biljaka, sprečava negativni uticaj različitih stresnih faktora kao što su: sušenje, smrzavanje, kasne slane, grad, oštećenja od hemijskih preparata prilikom sprovođenja biljne zaštite.
O dejstvu ovog đubriva sa naučnog aspekta govorili su prof. dr Zora Jugović, prof. dr Miodrag Pantelić i Slađana Borisavljević – specijalista za bezbednost hrane.
Nakon veoma uspešne prezentacije prisutni su imali priliku da postave pitanja a stručni predavači konkretnim odgovorima rešavali su sve nedoumice vezane za teme današnjeg sastanka.
Glas zapadne Srbije

Ostavite komentar

error: Content is protected !!