Vesti

Izdašniji budzet za poljoprivredu

Čačak – Ove godine su za podršku poljoprivredi u budzetu Čačka opredeljena sredstva u iznosu od 72,2 miliona dinara, pri čemu je 41 milion
predviđen za direktne subvencije proizvođačima – dvostruko više nego lane i ubedljivo najviše dosad.

Zamenik gradonačelnika resorno zadužen za poljoprivredu prof. dr Radoš Pavlović kaže da će ove godine zainteresovani moći da konkurišu za sredstva tokom šest meseci, te da će povraćaji biti isplaćivani na mesečnom nivou, kako bi ih poljoprivrednici mogli ulagati u naredne cikluse proizvodnje. Iznos povraćaja je 50 odsto investicije – maksimalno 500.000 dinara.

„Naše opredeljenje je da pospešimo tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje i doprinesemo tržišnoj orijentaciji i njenom osavremenjavanju“, istakao je Pavlović.

U tom pravcu su izdvojene ključne mere ciljanih subvencija, gde je maksimalni iznos podignut na 600.000 dinara i poljoprivrednici ih mogu koristiti svake godine. Te mere su sistemi navodnjavanja, protivgradne mreže, oprema za skladišne kapacitete, sušare za biljni materijal, sistemi zagrevanja zaštićenih prostora vrućom vodom i kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta (minimalno jedan hektar) u cilju ukrupnjavanja poseda, po čemu je Čačak jedinstven u Srbiji.

Profesor Pavlović dodaje da grad svesrdno podržava najavu Vlade Srbije o tome da će uskoro biti rešen radno-pravni status sezonskih radnika, jer ih je mnogo baš na području Čačka. Takođe, lokalna samouprava će pružiti svu logističku podršku proizvođačima prilikom konkurisanja za podsticajna sredstva koja daje Ministarstvo poljoprivrede, a u planu je i prezentacija IPARD fondova EU.

Nadalje, Čačak je ove godine usvojio Program korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta – uz saglasnost resornog ministarstva, što je osnovni uslov za korišćenje sredstava namenjenih za sređivanje nekategorisanih atarskih puteva, za šta je iz gradske kase opredeljeno osam miliona dinara. Od Republike se očekuje da – prvi put posle tri godine, učestvuje sa dodatnih 12 miliona.

U cilju što bolje i efikasnije odbrane od grada, lokalna samouprava kraj Morave je – u odnosu na prethodnu godinu, kada je izdvojeno dva miliona dinara – ove godine za nabavku protivgradnih raketa opredelila pet i po miliona dinara, pa će svaka od 25 stanica sezonu dočekati s najmanje 20 projektila. Pored 24.000 dinara, koliko za protivgradne strelce obezbeđuje država posredstvom RHMZ, Čačak će im iz svog budzeta dodeliti nagradu u iznosu od po 55.000 dinara.

Modernija odbrana

U saradnji sa kruševačkim „Trajalom“, grad će modernizovati postojeće protivgradne stanice i razmotri mogućnost uvođenja automatskih sistema protivgradne zaštite. Takođe, srediće prilazne puteve i obaviti manje popravke, a povećana je i naknada strelcima za gorivo koje će potrošiti za dolazak do punktova za dejstvovanje.

Novosti/V. Ilić

Ostavite komentar

error: Content is protected !!