Vesti

Jagoda bi mogla da prestigne malinu u izvozu

Topola – Jagoda je višegodišnja voćna vrsta koja se uspešno gaji u plastenicima ali i na otvorenom, i to je jedan od razloga sa kojim ova voćna vrsta preti malini u izvozu jer pored široke palete sorti ona nudi svoje sočne plodove tokom čitave godine bez potrebe smrzavanja.

Ovogodišnja cena u početku je bila 220 dinara, a kako na pijace pristižu sve veće količine plodova cena polako opada pa je sada oko 150 dinara. Ipak proizvođači se ne žale iako ova godina nije baš išla na ruku uzgajivačima na otvorenom polju, kasni mraz, grad, kiša u vreme zrenja umanjuju rod koji je biljka ponela. Jedan od najčešće primenjivanih načina gajenja je na polietilenskim folijama(crnim), ovaj način ima dosta prednosti kao što su: pokriveno zemljište bolje čuva toplotu i vlažnost, ne propušta se svetlost pa je zemljište zaštićeno od korova, ubrzava se sazrevanje jer plodovi nisu na zemlji pa neće truliti čistiji su, bolje obojeni i boljeg kvaliteta a i berba je lakša. Folija ostaje na jednom mestu tri godine pa se pre postavljanja obavi đubrenje stajnjakom i kompleksnim đubrivima.

Kad se sve sabere i oduzme jagoda je isplativa voćna vrsta i ne toliko zahtevna za gajenje a velika količina plodova kojim se ova biljka može pohvaliti imaju zadovoljavajuću cenu i sigurno tržište.

Marija Lazarević/GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!